Sosiaalitoimessa kohdataan päivittäin haastavia tilanteita, joihin saattaa liittyä myös väkivallan uhkaa. Haastavissa tilanteista olennaista on, että henkilöstö on valmistautunut ja tietää, miten tällaisissa nopeastikin eteen tulevissa tilanteissa tulee toimia. Tällä tavoin etukäteen opetellut käyttäytymismallit tulevat tilanteen tullen ns. selkärangasta.

Koulutuksessa käydään läpi sitä, miten haastavat yleensä syntyvät, miten uhkaaviin tilanteisiin voidaan valmistautua ja miten niissä tulee toimia. Päivän aikana käydään läpi konkreettisia esimerkkejä haastavista ja uhkaavista tilanteista sosiaalitoimessa.

Koulutus on tarkoitettu sosiaalitoimessa työskenteleville, kuten sosiaalityöntekijöille ja päihdetyöntekijöille. Koulutus sopii esimerkiksi heille, joilla on päivittäin asiakastapaamisia tai muuta asiakaspalvelua.

Ilmoittaudu tästä 12.9. mennessä.

 

SOSIAALITOIMEN TYÖTURVALLISUUSPÄIVÄ 26.9.2018, Sokos Hotel Torni Tampere

OHJELMA:

8.45 Kahvitus

9.00 Koulutuksen avaus

9.05 Miten haastavat ja uhkaavat tilanteet syntyvät? (Taija Stoat, kriminaalipsykologi)

 • Mistä aggressiivinen ja manipulatiivinen käytös johtuvat?
 • Asiakkaan tunnetilan arvioiminen ja vuorovaikutuksellisia vinkkejä haastavien asiakkaiden kanssa toimimiseen
 • Omat sudenkuoppani asiakaspalvelijana ja omien tunteiden hallinta provosoitaessakin

10.30 Vuorovaikutus erilaisten haastavien asiakkaiden kanssa: Miten toimin uhkaavassa tai väkivaltaisessa asiakastilanteessa? (Matti Kaarne, Suomen mapa® keskus)

 • Kriisin etenemisen malli
 • Non-verbaalinen viestintä
 • Verbaalinen ja paraverbaalinen viestintä
 • Käyttäytymiseen vaikuttavat tekijät
 • Pelon ja ahdistuneisuuden hallinta
 • Päätöksenteko kriisitilanteessa

11.00 Lounas

12.00 JATKUU: Vuorovaikutus erilaisten haastavien asiakkaiden kanssa: Miten toimin uhkaavassa tai väkivaltaisessa asiakastilanteessa? (Matti Kaarne, MAPA®-kouluttaja, Suomen MAPA® keskus)

14.15 Iltapäiväkahvit

 14.30 Haastavien ja uhkaavien tilanteiden ennakointi työturvallisuuden näkökulmasta (Tomi Jokivalli, turvallisuuskouluttaja, Turvanvuoksi Oy)

 • Miten voin itse huolehtia työturvallisuudestani?
 • Mitä tulee ottaa huomioon omassa työasussa ja -varusteissa sekä työtilassa?
 • Mitä tulee ottaa huomioon ennalta haastavaksi tiedetyn asiakkaan kanssa?
 • Työturvallisuusriskit ja niihin valmistautuminen kotikäynneillä

16.00 Koulutus päättyy

Kouluttajat:

Taija Stoat on taustaltaan kriminaalipsykologi jonka erikoisosaaminen haastavien asiakkaiden kohtaamiseen pohjautuu sekä työuran, että tieteellisen tutkimuksen tuottamisen kautta karttuneeseen kokemukseen työskentelystä haastavien, persoonallisuushäiriöisten, manipulatiivisten ja vaarallistenkin asiakkaiden kanssa. Hän on kouluttanut aihetta viimeiset 15 vuotta lukuisille eri työntekijäryhmille aina Kelan asiakaspalvelijoista,  lääkäreihin ja tuomareihin sekä kotimaisista sosiaalialan ammattihenkilöistä ulkoministeriön maailmanlaajuisesti toimiviin asiantuntijoihin ja tasavallan presidentin henkilökuntaan. Hänen koulutuksensa ovat vuorovaikutteisia ja opit tulevat eläväksi käytännön esimerkkien kautta.

Matti Kaarne on koulutukseltaan sairaanhoitaja (AMK), joka työskentelee Pitkäniemen sairaalassa EVA-yksikön (Erityisen Vaikeahoitoisten Alaikäisten hoito- ja tutkimusyksikkö) vastaavana sairaanhoitajana sekä erityistason MAPA-kouluttajana. Matilla on lähes 25 vuoden työkokemus psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta, sekä aikuis- että nuorisopsykiatriasta. MAPA-kouluttajana Matti on toiminut 11 vuotta kouluttaen säännöllisesti TAYS:ssa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä sekä myös ammattikorkeakouluissa. Matti on toiminut edellisessä työpaikassaan myös työsuojeluvaltuutettuna sekä projektipäällikkönä turvallisuusaiheisissa kehittämishankkeissa.

Turvallisuuskouluttaja Tomi Jokivalli on toiminut noin 20 vuotta eri tehtävissä poliisihallinnossa. Tomi on kouluttanut poliiseja ja hätäkeskustyöntekijöitä sekä nykyään eri alojen henkilökuntaa uhkatilanteissa toimimiseen. Lisäksi hän on toiminut ulkomailla henkilösuojaustehtävissä.

Hinta:

 • Paikan päällä Tampereella 260 euroa (+ alv 24 %) / osallistuja. Hinta sisältää ohjelman mukaiset ruokailut.
 • Etäyhteyden kautta 200 euroa (+ alv 24 %) / osallistuja.

Etäkoulutukseen ilmoittautuneille lähetetämme linkin sähköpostiin, jonka kautta pääsee seuraamaan seminaaria videoyhteyden kautta. Osallistumiseen tarvitaana ainoastaan toimiva nettiyhteys.

Ryhmäalennus:
 
Ryhmäalennus koskee etäyhteyden kautta osallistuvia ryhmiä.

Osallistujien lukumäärä:
5-9, hinta on 750 euroa (+ alv 24 %)
10-19, hinta on 1150 euroa (+ alv 24 %)
20-29, hinta on 1400 euroa (+ alv 24 %)
30-39, hinta on 1700 euroa (+ alv 24 %)
40-49, hinta on 2000 euroa (+ alv 24 %)
50+, hinta on 2200 euroa (+ alv 24 %)

Osallistumismaksu laskutetaan koulutuspäivän jälkeen. Ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään saakka.

 

Satu Simelius
Hallintoakatemian koulutuskoordinaattori ja asiantuntija, joka rakastaa sääntöjä ja ohjeita.

Pin It on Pinterest

Share This