Sivistystoimen arjessa luodaan ja käytetään päivittäin paljon tekijänoikeussuojattua materiaalia. Eri some-kanavien arkipäiväistymisen myötä tekijänoikeudella suojatun materiaalin levittäminen on yhä helpompaa niin hyvässä kuin pahassa. Tekijänoikeuksien lisäksi organisaatioissa käsitellään joka päivä henkilötietoja, joihin liittyvä säätely on muuttumassa mm. EU:n tietosuoja-asetuksen myötä. Mitä tekijänoikeuksien ja tietosuojan kanssa tulee siis ottaa huomioon sivistystoimen arjessa? Saako esimerkiksi oppilaiden kuvaamataidon töitä julkaista vapaasti somessa? Miten tekijänoikeussuojattua materiaalia saa käyttää sivistystoimen arjessa? Saako oppilas lähettää oppitunnin livenä Facebook-kavereilleen? Mitä on otettava huomioon kuvatessa ihmisiä esimerkiksi Instagramiin tai muualle nettiin?

Koulutus sopii kaikille kuntien sivistystoimialan toimielimen sihteereille, viranhaltijapäätöksiä tekeville, kuten rehtoreille, sekä sosiaalisen median päivittämisestä tai päätösten tiedoksiannosta vastaaville.

Ilmoittaudu tästä 19.9. mennessä.

 

Koulutuksen ohjelma 3.10.2018 Sokos Hotel Torni Tampere

8:30 Aamukahvit

9.00 Tekijänoikeudet opetustoimessa (Juha Kallanranta, Kopiosto)
– Miten käytän toisen työtä
a. teosten käyttö ilman lupaa – sitaatti, yksityinen käyttö jne.
b. some, internet, intranet, opetusverkot
c. opetuksen luvat
d. miten opetan tätä aluetta koulussa

12:00 Lounas

13.00 Miten suhtaudun verkkojulkisuuteen? Julkisuuden ja salassapidon rajat netissä
(Esko Lukkarinen, johtaja, lakimies / Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue)

14:30 Iltapäiväkahvit

14:45 Oppilas striimaa oppitunnin someen: Opetuksen julkisuus Vs. opettajan ja oppilaiden yksityisyydensuoja
(Esko Lukkarinen, johtaja, lakimies / Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue)

16:00 Koulutus päättyy

 


Kouluttajat:

Alunperin opettajaksi valmistunut Juha Kallanranta on reilut 20 vuotta pitänyt koulutuksia tekijänoikeudesta ja siitä, miten toisen materiaaleja voi käyttää oppilaitoksissa – esiopetuksesta yliopistoihin. Tällä hetkellä Juha työskentelee tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry:ssä kouluttaen ympäri Suomea: ”Oppilaitosten henkilökunta kohtaa nämä asiat väistämättä työssään. Luparatkaisut ovat kehittyneet viimeisten vuosien aikana paljon, mutta moni ei tiedä mitä hän saa tehdä, vaan luulee turhaan kaiken olevan vaikeaa ja kiellettyä. Nykyisien luparatkaisujen avulla käyttö on yksinkertaista ja helppoa. Nämä luvat ovat myös kaikkien käytössä valmiiksi hankittuna alakoulusta alkaen.”

Lounais-Suomen Aluehallintoviraston Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueen johtaja Esko Lukkarinen on kouluttanut hallinto-oikeudesta, julkisuudesta ja salassapidosta, oppilas- ja opiskelijahuoltolaista sekä opetustoimen lainsäädännöstä kahdenkymmenen vuoden ajan. Aikaisemmin hän on urallaan ehtinyt toimia mm. luokanopettajana, hallintolakimiehenä Helsingin opetusvirastossa, koulutoimenjohtajana, koulutoimentarkastajana ja lääninsivistysneuvoksena Länsi-Suomen lääninhallituksessa sekä lakimiehenä Suomen Kuntaliitossa.

 

Hinta:

  • Paikan päällä Tampereella 260 euroa (+ alv 24 %) / osallistuja. Hinta sisältää ohjelman mukaiset ruokailut.
  • Etäyhteyden kautta 200 euroa (+ alv 24 %) / osallistuja. 
Ryhmäalennus:
 
Ryhmäalennus koskee etäyhteyden kautta osallistuvia ryhmiä.

Osallistujien lukumäärä:
5-9, hinta on 750 euroa (+ alv 24 %)
10-19, hinta on 1150 euroa (+ alv 24 %)
20-29, hinta on 1400 euroa (+ alv 24 %)
30-39, hinta on 1700 euroa (+ alv 24 %)
40-49, hinta on 2000 euroa (+ alv 24 %)
50+, hinta on 2200 euroa (+ alv 24 %)

Etäkoulutukseen ilmoittautuneille lähetetämme linkin sähköpostiin, jonka kautta pääsee seuraamaan seminaaria videoyhteyden kautta. Osallistumiseen tarvitaan ainoastaan toimiva nettiyhteys.

 

Satu Simelius
Hallintoakatemian koulutuskoordinaattori ja asiantuntija, joka rakastaa sääntöjä ja ohjeita.

Pin It on Pinterest

Share This