Aika. Sitä tuntuu aina olevan jokseenkin liian vähän. Liian vähän vapaa-aikaan, työntekoon, oppimiseen, mihin ikinä. Uuden oppimisen ja osaamisen kehittäminen on nykypäivän työelämän elinehto ja mielestäni myös yksi elämän hyvistä asioista (kirjoittajan erittäin subjektiivisen näkemyksen mielestä yksi vastaus elämään on uusien asioiden oppiminen ja oppimisen ilo).

Miten huolehdit, että aikasi riittää uuden opiskeluun kaiken kiireen keskellä?

Tässä viisi vinkkiä siihen, miten voit varmistaa opiskelevasi uusia asioita:

1. Tiedä miksi opiskelet.
Motivaatio on kaiken opiskelun alku (tai loppu): kun tiedät vastauksen kysymykseen ”Miksi” on loppu oikeastaan vain pilkunhierontaa. Haluatko oppia uuden kielen, että voit tehdä unelmiesi matkan ja puhua pelkästään kohdemaan kieltä vai haluatko ottaa uuden kielen haltuun siksi, että voit hakea unelmiesi työpaikkaa?

2. Aseta itsellesi ajallinen tavoite oppimiselle.
Aseta itsellesi tavoite oppimiselle. Se voi olla esimerkiksi, että kehtaat laittaa CV:si uuden taidon työhakemuksiin 6 kuukauden päästä. Kun olet asettanut pitkän aikavälin tavoitteen, pilko tämä tavoite oppimiselle osiin niin että tiedät lopulta vastauksen tähän kysymykseen: mitä tulee tapahtua päivittäin/viikoittain, että pääset pitkän aikavälin tavoitteeseesi?

3. Tunnista suosikkitapasi oppia.
Tätä voi miettiä monestakin näkökulmasta. Pohdi ainakin tätä: millä tavoin opiskelet mieluiten? Lukemalla kirjoista, katselemalla videoita, kuuntelemalla matkustaessasi tai vaikkapa yhdessä muiden ihmisten kanssa oppimalla? Järjestä itsellesi ihanneolosuhteet.

4. Kalenteroi ja muistuta itseäsi miksi opiskelet.
Päätä milloin opiskelet (milloin sinulla on mahdollisuus ihanneolosuhteisiin): maanantai-aamuna klo 6 ennen kuin lähdet töihin? Joka päivä työmatkalla 20 minuuttia?
Tee itsellesi muistutus, jolla muistat kohdan 1. (miksi opiskelet) – se voi olla esimerkiksi post-it-lappu työpöydän ääressä tai esimerkiksi kännykän taustakuva tai mikä ikinä. Kunhan muistutat itseäsi jotenkin visuaalisesti asiasta.

5. Palkitse.
Vaikka opiskelu itsessäänkin voi olla kivaa, päätä, millä palkitset itseäsi aina kun pysyt suunnitelmassasi (esimerkiksi: juot aina lempiteetäsi, kun on opiskelusi aika tai saat syödä opiskellessasi aina suklaata tms.). Päätä myös, millä palkitset itsesi kun saavutat pitkäaikaisen tavoitteen.

Lisää aiheesta

Kunnalliset luottamushenkilöpäivät tarjoaa työkalu... Kesäkuussa 2017 valitut kuntien luottamushenkilöt ovat ehtineet totutella rooleihinsa nyt reilun puolen vuoden ajan. Luottamushenkilön roolin hoitamis...
Jännittää, pelottaa, hävettää… Luin hyvää kirjaa esiintymisestä. Olen vasta nyt - pitkään koulutettuani - kunnolla paneutunut aiheeseen. Sehän meissä asiantuntijoissa, jotka ovat ik...
Hankintojen uusia tuulia Uudistuksia on menossa kuntakentällä niin paljon, että opiskeltavaa riittää jatkuvasti. Monia uudistuksista onkin saatu odotella jo pidempään, hankint...
Sihteerinä kunnassa – sihteerinä työyhteisössä – i... Tositieto on tietoa, joka perustuu syihin. (Francis Bacon) Miettiessämme, miksi joku ihminen käyttäytyy tietyllä tavalla, miksi organisaatio to...
Ulla Tirronen
Koulutuksen ja kuntahallinnon ammattilainen, Hallintoakatemian erityisasiantuntija. Koulutukseltani olen HTM. Rakastan kuntia, hallintoa ja katson maailmaa usein digilasien läpi.
Asiasanat: ,

Pin It on Pinterest

Share This