Asenteella vai diivailulla – kouluttajan ammattitaito kuntoon

Olen nähnyt hyvin paljon erilaisia kouluttajia sekä kouluttamassa että koulutusten suunnittelussa ja niihin valmistautuessa. Hyviä kouluttajia on paljon erilaisia. Joku on asiantunteva, toinen on innostava, kolmas on vaan niin mukava persoona, että hänet pyydetään kerta toisensa jälkeen esiintymään. Mutta millainen on kaikkein paras kouluttaja? Paras kouluttaja on asenteeltaan joustava ja innostunut. Paras kouluttaja ei ole temppuileva ja huomionkipeä diiva, joka luulee, että koulutus on vain hänen ja hänen asiantuntemuksensa varassa. Kouluttajan voi aina korvata, mutta koulutuksen järjestelyjä, koulutusryhmää ja siihen etukäteen nähtyä valmistelua ei voida enää korvata. Meillä on hyvin harvoja aiheita, joista pystyy vain yksi ihminen puhumaan. Aina löytyy myös erinomaisia kouluttajia, jotka pääsevät lyhyelläkin varoitusajalla kouluttamaan. Tämä johtuu siitä, että löytyy kouluttajia, joilla on asenne kunnossa!

Kouluttajan pitäisi pystyä näyttäytymään osallistujille ja koulutuksen järjestäjälle asiansa osaavana ja vaivattomasti toimivana asiantuntijana. Osaamisen ylläpitäminen on kovaa työtä. Tämä työ tehdään kuitenkin myös itseään varten. Siinä, missä joku muu avaa rauhan laskeuduttua illalla koneen surffatakseen netissä muuten vain tai katselee tv:tä tai lähtee lenkille, aletaan me kouluttajat tutkimaan oman alamme asioita. Sitä tehdään, koska se kiinnostaa meitä ja on elämäntapamme. Sitä ei tehdä, jotta voidaan korostaa omaa erinomaisuutta tai vetää hihasta jotain pikku knoppeja.

Joskus havahduin kunnolla pohtimaan tätä kysymystä, kun eräs kollegani kysyi minulta, että mitä minä hyödyn tutkiessani kahden tunnin koulutusta varten uutta asiaa monta päivää. En ikinä ennen ollut miettinyt elämää tai asiantuntemusta tästä näkökulmasta. En varmasti perinteisessä mielessä hyötynyt siitä sinällään luentopalkkiota ihmeempää, mutta uusien asioiden opiskelu… Se nyt vaan on mahtavaa.

Kun miettii kouluttajaksi alkamista, on siis hyvä miettiä myös omia luonteenpiirteitänsä ja omaa kestävyyttään ylipäänsä. Kouluttaminen vaatii jatkuvaa itsensä kehittämistä, johon käytettyä aikaa ei pidä eikä voi laskea kellon kanssa – paitsi positiivisessa mielessä.

Kouluttaja, joka osaa toimintakenttänsä ja tietyn alueen asiasisällöt erinomaisesti, pystyy myös tarvittaessa tilanteen mukaan ja tilaisuuden niin vaatiessa muuttamaan suunnitelmaansa. Toisaalta hän myös pystyy eläytymään tilaisuuteen ja saamaan siitä hyvän aasinsillan itse tilaisuuteen ja sen teemoihin. Kouluttajan pitää osata muuttaa suunnitelmiaan ja poikkeustilanteissa koulutuksen sisältöjäkin. Toisinaan tämä on tehtävä nopeasti, lähes valmistautumatta tai hyvin vähällä valmistautumisella. Jos ammattitaito ei ole riittävän syvällistä ja aitoa, tätä ei pysty tekemään.

Jokaisen pitää kuitenkin aloittaa jostakin. Kaikki meistä alkavat kouluttamaan tilanteessa, jossa ammattitaito ei vielä ole syvällistä ja ei ole vuosien harjaantumista tilanteiden, ihmisten ja muuttuvien tapahtumien kohtaamiseen. Silloin tärkein, mitä meillä on, on asenne. Aihetta ja tietoa pitää oikeasti rakastaa, että sen pystyy välittää kuulijoille.

Sen pitää näkyä myös ulospäin:

X:n osaaminen on käsittämättömän hienoa. Samoin Tuulin, joka rakastaa lakia. Myös muut ovat asiansa osaavia ihmisiä. (luentopalaute kesältä 2015)

Välillä tulee myös huonoa palautetta ja on huonoja päiviä. Siitä huolimatta se ei saa näkyä muille. Opetan lapsilleni positiivista asennetta ja sama pätee kouluttamiseen. Kukaan ei kestä kitinää, jos joku arvostelee (tai, jos joku potkii nilkoille tai taklaa jalkapallokentällä), se tarkoittaa, että olet herättänyt reaktion, olet olemassa. Meidän tapa on nostaa pää pystyyn ja jatkaa eteenpäin, aina tulee uusia mahdollisuuksia ja uusia päiviä. Voittaminen on tärkeää, mutta häviäminen on välillä väistämätöntä. Oleellista on se, muistatko mielessäsi voittoja vai häviöitä. Oleellista on myös se, mihin keskityt; hyviin asioihin vai ongelmiin. Kouluttajan työ on nimenomaan ratkaista ongelmia.

LUE MYÖS