Häiriötilanteissa yksi asia on tärkeämpi kuin valmiussuunnitelmakansio

Erilaisiin häiriötilanteisiin varautuminen ja valmiussuunnittelu on kuntien lakisääteinen tehtävä. Kaikkien muiden tehtävien, yleensä aina kiireellisten, rinnalla valmiussuunnittelu tuntuu helposti pakkopullalta, joka säästetään ns. sadepäivien työksi.

Sen lisäksi, että ajantasainen valmiussuunnitelma todella tulisi kunnassa olla, on valmiussuunnittelusta kuitenkin myös todellista hyötyä. Näkökulma valmiussuunnittelussa on muuttunut aseellisesta selkkauksesta ja sodasta normaaliolojen häiriötilanteisiin, kuten myrskyihin ja sähkökatkoihin varautumiseen. Suuronnettomuudet, vedenjakelun häiriöt, kyberturvallisuusongelmat ovat valitettavasti arkipäivää.

Harva meistä ehkä kaivaa valmiussuunnitelmakansiota siinä vaiheessa kun kriisi iskee. Valmiussuunnitelmassa itse asiakirjaa tärkeämpää onkin se prosessi, jossa valmiussuunnitelma laaditaan, koulutetaan, harjoitellaan ja pidetään ajantasalla. Kun asioita on yhdessä valmiiksi pohdittu, on kriisitilanteessa paljon paremmat edellytykset toimia. Onnistunut ja ajantasainen valmiussuunnittelu varmistaa, että kaikki tietävät omat tehtävänsä ja oman roolinsa kriisitilanteessa; kuka johtaa, kuka viestii jne.

Valmiussuunnitteluprosessi yleensä myös johtaa erilaisten turvallisuusriskien huomaamisen ja sitä kautta turvallisuutta ja palveluiden jatkuvuutta parantaviin toimiin, esim. Hankintoihin tai muutoksiin toimintatavoissa.

Kirjoittaja Hanna Vainionpää toimii kouluttajana tiistaina 10.4.2018 järjestettävässä Näin teet valmiussuunnitelman -videokoulutuksessa. Ilmoittauduthan mukaan keskiviikkoon 4.4.2018 mennessä!

LUE MYÖS