Hallintosääntöä ja käsillä kävelyä

Lapsi kysyi minulta, mitä luen ja kerroin, että luen kirjoitusta hallintosäännöstä, millä johdetaan koko kuntaa. Hänen mielestään käsillä kävelyn oppiminen olisi kuitenkin kuulemma tärkeämpää. Lupaan siis opetella kävelemään käsilläni, kunhan osaan ensin kaiken hallintosäännöistä 😉
Kunnat tekevät parhaillaan hallintosääntöuudistusta tai ovat aloittamassa sitä. Katselin eri kuntien päätöksiä hallintosääntövalmistelun aloittamisesta ja niissä näkyy, että hallintosääntöuudistuksesta oikeasti aiotaan monessa paikassa ottaa ns. hyöty irti eli oikeasti uudistaa myös organisaatiota ja päätöksentekoa. Eräässä kunnassa tämä tiivistetäänkin hyvin: "Samalla hallintosäännön uudistustyö tarjoaa myös tilaisuuden arvioida nykyisin käytössä olevan hallintomallin ja omaksuttujen hallinnollisten käytäntöjen tarkoituksenmukaisuutta."
Moni kunta miettii esimerkiksi valiokuntamallia, osa-aikaisia luottamushenkilöitä ja jotkut ovat selvitelleet jopa pormestarimallia. On ollut myös pohdintoja erilaisista uusista lautakunnista tai jaostoista vastaamaan nykyisiä ja tulevia kuntia ja muutenkin muuttuvaa maailmaa. Lautakuntien määrä ja tarve on aina vaihdellut ajan mukaan. Välillä on nähty parhaaksi esimerkiksi keskitetty malli, jossa yksi lautakunta päättää monesta asiasta ja välillä taas halutaan omat pientäkin aluetta koskevat erityislautakunnat.
Hallintosäännön uudistamistyötä koskevissa päätöksissä oli monia mielenkiintoisia ajatuksia, kuten
esimerkiksi digitalisaationeuvottelukunta.  Lisäksi monessa paikassa oli pohdintaa
elinvoimalautakunnasta sekä hyvinvointilautakunnasta. Ehkä sinä päivänä, kun olen oppinut kaiken hallintosäännöistä ja pystyn siirtymään käsillä kävelyyn, nämä kuulostavat yhtä historiallisilta kuin nyt kuulostavat aikanaan tarpeelliseksi nähdyt raittiuslautakunta tai hevosottolautakunta.

Hallintoakatemia tekee kuntien kanssa kumppanina uuden kuntalain mukaisia kuntastrategioita sekä hallintosääntöjen uudistamisia. Kysy tarjousta!

LUE MYÖS