Hallintotieteiden opiskelu

Näin alkuun voin rehellisesti sanoa, että päätös hakea opiskelemaan hallintotieteitä Tampereen yliopistoon on ollut yksi tähänastisen elämäni parhaimmista. Mutta millaista se hallintotieteiden opiskelu sitten oikeasti on ja mitä vinkkejä minulla on antaa hallintotieteisiin hakevalle? Näitä teemoja pyrin seuraavaksi avaamaan lyhyesti.

Hallintotieteitä voi opiskella Tampereella, Vaasassa ja Rovaniemellä. Pääainevaihtoehdot vaihtelevat näiden paikkakuntien välillä jonkin verran toisistaan, mutta Tampereelta hallintotieteiden sisältä löytyy viisi eri suuntausta: hallintotiede, julkinen talousjohtaminen, julkisoikeus, kunta- ja aluejohtaminen sekä ympäristöpolitiikka ja aluetiede. Opintosuunta valitaan toisena opiskeluvuonna ja sitä ennen jokaiseen opintosuuntaan saa kosketuksen pakollisten perusopintojen kautta.

Hallintotieteiden opiskelu on hyvin monipuolista. Itse hakeuduin opiskelemaan alaa, sillä olin erityisen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Opinnot koostuvat luennoista, tenteistä ja erilaisista kirjallisista töistä. Lisäksi opintoihin kuuluu paljon valinnaisia opintoja, joita voi valita oman kiinnostuksensa mukaan. Opiskelu itsessään on hyvin joustavaa ja itsenäistä. Läsnäolopakollisia luentoja on vähän, joten vastuu opiskeluista ja sen sujuvuudesta on kokonaan itsellä. Opinnoissa perehdytään organisaatioiden, johtamisen, talouden ja hallinnon oikeudellisiin perusteisiin.  Opintojen kautta oppii ymmärtämään hallinnon erilaisia ulottuvuuksia ja sitä miten yhteiskunta ja sen erilaiset toiminnot rakentuvat.

Valmistuneiden työllistymisprosentti on korkea ja meitä hallintotieteilijöitä arvostetaan työmarkkinoilla. Työllistymmekin julkisen sektorin lisäksi laajasti myös yksityiselle sekä kolmannelle sektorille. Itse pidän hallintotieteiden etuna sitä, että se antaa laajan ymmärryksen yhteiskunnan peruspilareiden toimintamekanismeista. Hallintotieteiden tuomaa osaamista on helppo soveltaa työelämän eri sektoreilla ja se avaa mahdollisuuksia moniin erilaisiin urapolkuihin.

Hallintotieteiden opiskelijayhteisö Tampereella on kaiken lisäksi mahtava! Pääainejärjestö Staabi järjestää opiskelijoille laidasta laitaan ohjelmaa, jokaiselle jotakin. Opiskelijatapahtumien kautta olen itse löytänyt ihanimmat ystävät ja samanhenkiset keskustelukumppanit, joiden kanssa voi keskustella vaikkapa kuntakentän ajankohtaisista asioista pienen ikuisuuden.

Omasta hakukeväästäni on nyt kulunut kolme vuotta. Osittain aika on varmasti kullannut muistot tuolta keväältä, mutta päällimmäiseksi on kuitenkin jäänyt mieleen pitkäjänteinen työ opiskelupaikan eteen sekä tietysti ne muutamat epätoivon hetket. Mielestäni jokaisen tulee valmistautua pääsykokeisiin omalla tavallaan ja löytää juuri se itselle sopiva tapa oppia asioita. Muiden tapojen kopiointi ei aina ole tie onneen. Seuraavassa avaan kuitenkin muutamaa hyväksi havaittua tapaa pääsykokeisiin lukiessa.

Aikatauluta. Tee edes alustava suunnitelma keväälle siitä, miten aiot edetä lukemisen kanssa. Aikatauluttaminen estää viime hetken paniikin syntymisen, kun töitä on ehtinyt tehdä jo tasaisesti kevään mittaan.

Pidä vapaapäiviä ja tarpeeksi taukoja. Kukaan ei jaksa lukea loputtomasti, eikä oppimista tapahdu ilman taukoja. Aivot saavat lepoa ja motivaatio lukemiseen kasvaa pienen tauon myötä. Itse pyrin liikkumaan lukemisen välissä, kävelylenkeillä oli hyvä kerrata oppimaansa tai ihan vaan rentoutua.

Tutustu edellisvuosien pääsykokeisiin ja harjoittele niiden avulla. Edellisvuosien pääsykokeet löytyvät netistä ja niiden avulla on helppoa ja halpaa testata omaa osaamistaan. Harjoittele kokeiden avulla kuin olisit oikeassa pääsykoetilanteessa: katso kellosta aikaa ja laita ylimääräiset häiriötekijät pois. Harjoittelemalla varsinainen pääsykoetilanne ei tunnu enää niin vieraalta.

Ota etukäteen selvää missä pääsykoe pidetään ja miten sinne pääset. Tämä oli itselleni tärkeää. Taisin käydä jo etukäteen yliopistolla tutustumassa tiloihin, jotta pääsykoepäivänä ei tarvinnut stressata oikean paikan löytämistä. On myös hyvä varata tarpeeksi aikaa paikalle saapumiseen. Toki meidän ihanat tutorit ovat paikalla jeesaamassa valintakokeen tekijöitä oikeaan paikkaan, joten ei huolta!

Rauhoita pääsykoetta edeltävä päivä. Viimeisenä päivänä ei tehdä enää ihmeitä, rentoudu ja usko omaan tekemiseen. Nuku ja syö hyvin, suurin työ on jo tehty.

Muista, että pääsykoe on yhtä vaikea kaikille ja kaikkia muitakin jännittää.

Tsemppiä kaikille hallintotieteiden pääsykokeisiin valmistautuville, toivottavasti törmäillään syksyllä!

 

 

Anni Siirola on kunta- ja aluejohtamisen opiskelija sekä Tampereen yliopiston kunnallisalan ainejärjestö Hallat ry:n puheenjohtaja.

LUE MYÖS