Erään sunnuntaipäivän keskustelun aiheena Twitterissä oli muun muassa kuntalaisuus: mitä se tarkoittaa tänään, mutta erityisesti mitä se tarkoittaa huomenna? Varsinkin näiden mahdollisten muutoksien (maakunta/itsehallinto, sote, jne.) aikana kysymys on melkoisen haastava.
Ensinnäkin toistan esittämääni toiveeni, joka on (edelleen) ihan totisinta totta:

Toive saattaa alkuun kuulostaa pähkähullulta – miksi ihmeessä kukaan haluaisi minkään kunnan digikuntalaiseksi / eKuntalaiseksi? Eikö tavan kuntalaisuus niin sanotusti riitä? Voihan sitä viettää aikaansa ihan missä kunnassa haluaa ilman kyseisen kunnan asukkuutta. Eikö yhden kunnan perusjäsenyys ole aivan tarpeeksi?

Koko keskustelu lähti tästä Tuuli Tarukanteleen blogista, jossa pohdittiin mitä kuntalaisuus ylipäätänsäkin tarkoittaa ja päätyi siihen, että kuntalaisuus liittyy usein pitkälti identiteettiin. Olen samaa mieltä – ainakin itse tunnistan oman sentimentaalisuuteni kotikuntakysymyksessä. Vaikka Helsingin kaupunki onkin jo yli viidettä vuotta virallinen kotikuntani, ei minusta saa vietyä pohjoiskarjalaisia juuria pois, eikä opiskeluajoilta tarttunutta kiinnostusta Tamperetta kohtaan niin millään. Eikä tietysti tarvitsekaan.

Aikoinaan pohdin tätä monikuntalaisuusjuttua ja -problematiikkaa ainakin yhden opinnäytetyön verran (sivuhuomiona: usein puhutaan erityisesti kaksoiskuntalaisuudesta, mutta kaksoiskuntalaisuus ei ainakaan minulle riitä jo Tampere-sympatioideni takia). Lainsäädäntöä muuttamalla kaksoiskuntalaisuuteen tai vastaavaan suuntaan on muutosten tie luultavimmin aivan liian pitkä ja muutosten todennäköisyys ylipäätänsä marginaalinen. Sentimentaalisuuden ja kuntakaihon tunteeseen vastaamisen voi tehdä helpomminkin. Se voitaisiin yksinkertaisimmillaan laittaa luokkaan ”kuntamarkkinointi”, jolloin ei tarvittaisi lainsäädännöllisiä uudistuksia (jotka – kuten hyvin tiedämme – eivät ole niitä simppeleimpiä tai nopeimpia asioita toteuttaa käytännössä).

Onko Viron e-Kansalaisuus tuttu? Jos ei, niin nyt kannattaa viimeistään tutustua (esimerkiksi tästä tai tästä). Viro on 2014 alkaen alkanut myöntää näitä e-Kansalaisuuksia (ns. virtuaalisia oleskelulupia) myös ulkomaiden kansalaisille. e-Kansalaisuutta voi hakea sähköisesti ja se helpottaa asiointia Virossa. Nyt olisi mielestäni hyvä aika kokeilla tämän idean kierrättämistä ja kokeilla samantyyppistä kuntamarkkinointia kuntiin!

Mitä eKuntalaisuus sitten voisi tarkoittaa? Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi alennukset kunnan kulttuuri- ja liikuntapalveluihin (ja muihin mahdollisiin palveluihin), mahdollisuus osallistua vaikuttamiseen (mielellään erityisesti sähköisesti), erityisetuja, mitä ikinä. Alkuun ainakin itselleni saattaisi riittää, että pääsen takaisin pohjoiskarjalaisuuden piiriin henkisesti myös kuntatasolla tällä tavalla ja samalla pääsisin ikään kuin sähköisen erityisviestinnän kohteeksi, jotta pysyisin paremmin perillä vapaa-ajankuntani asioista.

Jatkoa odotellessa (tai tehdessä).

Ulla Tirronen
Kirjoittaja on digi-intoilija, HTM ja kuntalainen (joka haluaisi perustaa oman digikunnan)

Kirjoittaja kuuluu Hallintoakatemian asiantuntijaverkostoon.

Tuuli Tarukannel on FacebookTuuli Tarukannel on LinkedinTuuli Tarukannel on Youtube
Tuuli Tarukannel
ErityisasiantuntijaHallintoakatemia
Olen kuntia eri puolilla maata ja erilaisissa tehtävissä katsonut HTM. Kiinnostuksen kohteinani on kaikki kuntiin ja hallintoon liittyvä. En ole törmännyt ongelmaan, joka ei ratkeaisi lukemalla Harjula-Prättälää tai juoksemalla.
Asiasanat: , , , , , , , ,

Pin It on Pinterest

Share This