Harjoittelijan tilinpäätös – Iina Tunkkari

Jatkan edellisten harjoittelijoiden perinnettä ja avaan harjoitteluani tilinpäätöksen merkeissä. 

Aloitetaan ensiksi siitä, miksi halusin Hallintoakatemiaan harjoitteluun. Minua kiinnostaa tulevaisuudessa työskennellä julkisella sektorilla, etenkin kunnissa. Mutta tämän lisäksi olen kuitenkin kiinnostunut myös yksityisen sektorin toiminnasta. Halu oppia sekä julkisesta että yksityisestä sektorista yhdistyivätkin kivasti Hallintoakatemian harjoittelussa! Nyt olen nähnyt palasen molemmista. 

Kun tulin helmikuussa Hallintoakatemiaan, minut otettiin avosylin vastaan. Kirjaimellisesti. Pilkku odotti kädet levällään toimistolla ensimmäisenä päivänäni, että tulen halaukseen. Pääsin mielestäni melko nopeasti osaksi Hallintoakatemian porukkaa. Minut otettiin mukaan työyhteisön illanviettoon, mikä ei valitettavasti ole ihan itsestäänselvää harjoittelijan asemassa oleville. Tunsin siis itseni erittäin tervetulleeksi. Harjoittelun aikana oli myös helppo kysyä apua. Vastuuta annettiin sopivasti. Ei tuntunut, että hautaudun työmäärän ja vastuun alle, mutta tunsin silti tekeväni merkityksellistä ja hyödyllistä työtä. 

Mitäs kaikkea Tuuli, Pilkku ja Henri sitten keksivätkään pääni menoksi kolmeksi kuukaudeksi? Olen saanut nähdä, millaisia työtehtäviä koulutuspäälliköt tekevät. Pääsin hieman itsekin kokeilemaan koulutussuunnittelua, joka on kyllä monipuolinen ja haastava tehtävä. Tämän lisäksi pääsin mukaan konsultointihankkeisiin. Yhtenä yksittäisenä mieleen jääneenä tehtävänä olivat Kuhmon pito- ja vetovoimakyselyyn osallistuminen. Etenkin puhelut jäivät mieleen. Kuulin monia erilaisia tarinoita Kuhmosta ja ihmisten elämistä! Olen yleensä se ihminen, joka hoitaa kaiken mieluiten sähköpostilla. Tämän vuoksi puhelujen teko olikin minulle omalta mukavuusalueelta poistumista ja se teki hyvää. 

Yhtenä suurempana osa-alueena työtehtäviini kuului myös erilaisia markkinointiin liittyviä tehtäviä kuten uutiskirjeiden ja somekuvien tekoa sekä mahdollisten some-kampanjoiden ideointia. Markkinointi haastaa luovuutta ja uusia ideoita olisi keksittävä. Myös asiakaspalvelu on tärkeä osa ihan jokaista organisaatiota ja olenkin päässyt kehittämään näitäkin taitoja. Lisäksi pääsin itse myös seuraamaan ja oppimaan koulutusaiheista. Seurasin muutamat koulutukset, joista kiinnostavimpana mieleen jäi saavutettavuuspäivä kunnille. Nyt olenkin ruvennut tarkkailemaan, kuinka saavutettavia eri organisaatioiden nettisivut ovat! Tämän kaiken ohessa pääsin lisäksi näkemään sivusta, mitä yrittäjyys voi olla. 

Tämä kevät on ollut erilainen kuin aikaisemmat maailmantilanteen vuoksi. Hallintoakatemiassa on jo aikaisemmin tehty paljon etätöitä, mutta tämän kevään aikana se lisääntyi entisestään. Tämä saattaa asettaa haasteita yhteydenpidolle, esimerkiksi siinä, kuinka helposti harjoittelijana viitsii vaivata jotain kysymyksillä. Välillä se voisi olla helpompaa, jos olisimme kaikki samassa tilassa. Tuntui kuitenkin siltä, että saatiin homma hyvin sujumaan. WhatsApp lauloi tasaiseen tahtiin ja sain ongelmiini apua. 

Onneksi hallintotieteiden tutkinnossa on pakollinen harjoittelu ja yliopisto kaiken lisäksi tukee sen suorittamista. Etenkin meille generalisteille, on tärkeää nähdä erilaisia vaihtoehtoja työpaikoista ja uramahdollisuuksista. Yliopiston kursseilla opitaan paljon teoriaa, mutta kyllähän se niin on, että käytäntöä opitaan kunnolla vasta työelämässä.

Olen saanut arvokasta oppia sekä julkisesta että yksityisestä sektorista. Sydän sykkii yhä kuntamaailmalle. Aika näyttää, mistä suunnasta sitä katson.

Iina Tunkkari

LUE MYÖS