Harjoittelijan tilinpäätös – Kerttu Pöntinen

On vuoroni kirjoittaa harjoittelijan tilinpäätös syyskuun puolivälissä päättyneestä harjoittelustani. Hakiessani harjoitteluun keväällä 2021, en arvannutkaan minkälainen matka minua odottaisi.

Harjoitteluilmoituksessa haettiin korkeakouluharjoittelijaa aloittamaan elokuussa 2021, mutta hakemuksen lähetettyäni ja haastattelussa käytyäni kävi nopeasti ilmi, että tarve harjoittelijalle olisikin jo huomattavasti aikaisemmin, toukokuussa 2021. Päädyin siis pitämään perehdytysjakson pituisen ”loman” gradun kirjoittamisesta, ja aloitin harjoitteluni muutaman kuukauden etuajassa.

En halua kuulostaa liian imelältä, mutta Hallintoakatemian ovesta sisään tullessa oloni oli välittömästi kotoisa ja tervetullut. Heti ensimmäisestä päivästä alkaen tuntui, kuin olisin tuntenut nämä ihmiset jo vuosikausia. Töiden aloittaminen ei ehtinyt edes jännittää, kun muut työntekijät ja yrityksen johto ottivat minut lämpimästi vastaan.

Hallintoakatemian harjoitteluun hakiessani minulla oli toiveita ja tavoitteita, joiden voin rehellisesti sanoa toteutuneen. Pääsin heti harjoitteluni aluksi mukaan kehittämään käyttämiämme järjestelmiä, suunnittelemaan koulutuksia ja kontaktoimaan kouluttajia. Myöhemmin harjoittelun edetessä pääsin mukaan myös konsultointihankkeeseen, jonka työstäminen on ollut sekä haastavaa että palkitsevaa. Työtehtävien monipuolisuus kiehtoi minua jo harjoittelupaikkaa hakiessani. Päivät ovat olleet työntäyteisiä ja projekteja on tullut hoidettavaksi nopeallakin aikataululla, mutta yksin ei ole tarvinnut jäädä. Vastuu on lisääntynyt hallitusti ja omien toiveiden mukaan. Mielenkiintoisten projektien kasaantuessa on kuitenkin pitänyt opetella myös sanomaan ei – tai no, ainakin opettelu on edelleen käynnissä.

Matkan varrella on tehty virheitä, opittu niistä ja jatkettu sinnikkäästi eteenpäin. Uusien oppien ja yritysten kautta tulevat myös onnistumiset, joiden jakaminen pienen työyhteisön kesken saa taas yrittämään paremmin ja enemmän. Nyt jatkaessani töissä asiantuntijana, voin ilolla suositella harjoittelua Hallintoakatemiassa kaikille kiinnostuneille. Tämä työ ei ole harmaata puurtamista, vaan ainutlaatuinen yhdistelmä luovuutta ja opinnoista tutun soveltamista. Kaikkea ei tarvitse tietää etukäteen, asenne ratkaisee!

Lopuksi iso kiitos työkavereille, kouluttajille ja osallistujille! Te olette mahdollistaneet kasvuni harjoittelijasta asiantuntijaksi. Erityiskiitos Hennalle, kun olet jaksanut kuunnella päivittäistä valitustani kahvista, joka on (taas) unohtunut pöydälle kylmenemään.

 

Kerttu Pöntinen

LUE MYÖS