Hauskaa vappua – kevään, työn, opiskelun JA KUNTIEN juhlaa

Vappu saa joskus tulevaisuudessa varmasti uusia määritelmiä, kun kuvataan, miten vappua juhlitaan nykyään 2020- luvulla. Aloin miettimään vappua kuntien näkökulmasta, tietysti. Mitä muutakaan sitä vapusta ajattelisi 😉 Suomessa vappu on alun perin ollut maaseudulla maatalouteen liittyvä juhlapäivä. Esimerkiksi karja on päästetty ulos silloin. Lapset on soittaneet kelloja hyvän karjaonnen takaamiseksi ja rannikolla on poltettu juhlatulia. Savu ja meteli ajoi pahoja henkiä pois, mutta myös suojeli karjaa.

Toisaalta vapusta tuli vähitellen myös työväenliikkeen juhla ja Suomessakin vapusta tuli vapaapäivä jo 40-luvulla ja vappumarsseilla yritettiin parantaa työläisten oloja. Monessa paikassa otetaan samat liput esiin kuin tuolloinkin. Vaikka iskulauseet on muuttuneet, idea säilyy.

Myös ylioppilaat ovat juhlineet jo 1800-luvulta lähtien kevään tuloa, vähitellen sitä alettiin vakiintuneesti juhlia vappuna. Tälläkin on pitkät perinteet. Kun näen haalarit päällä kulkevia vapun juhlijoita, pystyn vieläkin muistamaan sen tunteen, jonka vappu synnytti. Pitkä lämmin kesä edessä ja vapusta se alkoi, vaikka opiskelukaupungissani Joensuussa vappuna piti uida vielä jään seassa. Eri tiedekunnilla oli eri perinteitä ja näistä outona on jäänyt mieleen professorin heittäminen järveen. En koskaan saanut kunnollista selitystä tuolle perinteelle.

Kaikista näistä erilaisista vapun juhlimisen tavoista on varmasti hauskoja muistoja. Mutta miten tämä liittyy sitten kuntiin?  No ihan kaikilla tavoilla. Kunnathan tarjoavat ihmisille lähimmän kosketuksen arkielämään. Kunnat tarjoavat nykyäänkin puitteet erilaiselle vapun juhlimiselle: juhlalavat, marssireitit, uimarannat, picnicpaikat sekä tietysti torit. Kunnat myös omalta osaltaan mahdollistavat sen, että ruokaa ja juomaa on tarpeeksi saatavilla. Opiskelupaikkakunnilla kunnat tarjoavat mahdollisesti suihkulähteen, mihin pääsee uimaan tai mitä tahansa. Ja tietysti on aina hienoa, jos kunnanjohtaja tai valtuuston puheenjohtaja tulee pitämään vappupuheen juuri meidän juhlaan.

Kyllä, tästähän on vedettävissä se johtopäätös, että kunnat tarjoavat Suomen kokoisen alueen ja mahtavat puitteet erilaisille vapun viettämisen tavoille. Nauttikaa vapusta ja muistakaa kotikuntaanne, joka sen mahdollistaa.

Hyvää vappua kaikille !

Tuuli Tarukannel, Hallintoakatemian toimitusjohtaja 

 

LUE MYÖS

Harjoittelijahaku

Harjoittelijahaku

Avoin tehtävä: HARJOITTELIJA Haemme harjoittelijaa toimimaan koulutusten suunnittelua, markkinointia ja käytännön...

lue lisää