Hullu vai innostunut?

Pohdin jälleen viime viikolla Suomea kiertäessäni kuntien elinvoimaa. Työmatkoilla ehtii katsella ja nähdä junan ja auton ikkunasta paljonkin hyviä esimerkkejä elinvoimaisista ja uskaliaista kunnista/alueista, mutta joskus myös niitä päinvastaisiakin esimerkkejä. Ei olla välttämättä uskallettu tai haluttu uudistautua.
Kuntien korostuva elinvoimatehtävä tuntuu innostavalta, mutta samaan aikaan haastavalta. Raja hullun riskin ja innostavan idean välillä on häilyvä. Samanaikaisesti pitäisi pystyä ottamaan sekä riskejä että turvata kuntalaisten hyvinvointi. Siinäpä tasapainoteltavaa jokaiselle kunnalle.
Silti olen innostuksen puolestapuhuja. Joskus pitää kokeilla. Voidaan epäonnistua pari kertaa, mutta pitää myös tietää milloin on parempi luovuttaa. Onkin hienoa huomata, että ympäri Suomea on otettu elinvoiman miettiminen ihan tosissaan. Talkoisiin ei olla kuitenkaan valmiita, sillä vastuukysymykset ja kuntalaisen oikeudet kiinnostavat kaikkia. Kuntaa ei voida rakentaa talkootyön varaan. Mutta uusia toimintatapoja, uusia ideoita, oikeaa kehittämistä yritetään nyt oikeasti löytää ja tuoda näkyväksi. Vaikuttaakin siltä, että on huomattu, ettei näin "entisellään" voi jatkua. Jos ei uudistuta ja kehitetä, ei selvitä tulevasta. Mutta on myös otettu vastuu omiin käsiin. Se on hienoa ja siitä voi olla ylpeä.
Se on oikeastikin meistä itsestämme kiinni.

LUE MYÖS