Olen jutellut paljon pitkäaikaisten kokeneiden kouluttajien kanssa ja kuullut koulutusmatkoilla tapahtuneista asioista yhtä ja toista. Itsekin olen kulkenut isäni kanssa lapsena pitkin Suomea koulutusmatkoilla ja muistan hyvin piirtoheittimet ja pitkät automatkat. Koulutustyö oli aikanaan Suomen kiertämistä paikasta paikkaan. Eräs kollega sanoi, että silloin tärkeimmät mukaan muistettavat varusteet koulutusmatkalle eivät olleet puhelin ja läppäri, vaan lumilapio ja pilkkihaalari. Vaikka nykyisin riittääkin työväleiksi mukaan juurikin puhelin ja läppäri, tulee välillä pulmallisia tilanteita vastaan. Joskus opin kantapään kautta esimerkiksi sen – vaikka Keski-Suomesta olenkin – ettei taksitolppa olekaan koko Suomen kattava ”palvelu” ja juna-asemaa ei rakennetakaan joka paikassa keskustaan. Luulin lähteväni yöllä taksilla asemalta hotellille, mutta taksitolppaa eikä taksia näkynyt missään. Yöllinen kävely pakkasessa ei ihan hetkessä unohdu.
Vähitellen olen oppinut, että kaikenlaiseen kannattaa varautua (kuten että taksi kannattaa tilata yleensä ennakkoon ja ettei kannata luvata lapsille tuliaiseksi juuri tiettyä legoa). Hyvät yhteistyökumppanit ovatkin olleet kultaa kalliimpia: he ovat varautuneet nähdäkseni kaikkeen mahdolliseen. Joskus joku haki minulle kotoaan gluteenitonta syömistä kun olin ollut yön ja aamun nälissäni saavuttuani koulutuspaikkakunnalle liian myöhään illalla ilman eväitä, eräs toinen lähetti lapsilleni tuliaiseksi pelin ja kerran sain joululahjaksi meikkejä, jotta pääsin pikaisesti ”sijaistamaan” sairastunutta kouluttajaa toiselle puolelle Suomea.
Tässä ammatissa pitää olla syntynyt liikkumaan. Itselleni olisi kauhistus jäädä paikalleen, joten Suomen kiertäminen on minulle enemmän kuin mukavaa puuhaa. Silti elämäntilanteet vaativat paikallaan oloa hetkittäin. Pidän hyvänä uudistuksena sitä, että etäkoulutus lisääntyy. Matkojani pitkin Suomea en vaihtaisi mihinkään, mutta vastapainona on aamuja ja päiviä, jolloin tuntuu kätevältä tavata opiskelijat netissä.Tänäkin keväänä tapaan runsaasti kuntien viranhaltijoita ja työntekijöitä FCG:n verkkokoulutuksissa seuraavissa koulutuksissa:

Tuuli Tarukannel on FacebookTuuli Tarukannel on LinkedinTuuli Tarukannel on Youtube
Tuuli Tarukannel
ErityisasiantuntijaHallintoakatemia
Olen kuntia eri puolilla maata ja erilaisissa tehtävissä katsonut HTM. Kiinnostuksen kohteinani on kaikki kuntiin ja hallintoon liittyvä. En ole törmännyt ongelmaan, joka ei ratkeaisi lukemalla Harjula-Prättälää tai juoksemalla.
Asiasanat: , , , , , , ,

Pin It on Pinterest

Share This