Kunnat ja vuosi 2019 – toiveitamme tulevalle vuodelle

Vuosi 2018 oli toisaalta valmistautumista, 
toisaalta odottamista
Kunnissa keskityttiin vuonna 2018 osin kahdella rintamalla tulevaisuuteen ja nykyisyyteen. Maakuntatasolla (oletettujen) tulevien maakuntien tuloon valmistautuminen vei aikaa ja resursseja sekä on pitkällä. Kunnissa puolestaan keskityttiin nykyisyyteen, arkeen ja maakuntaan valuvien henkilöresurssien paineessa selviytymiseen. Tämä näkyi välillä ulospäin ja julkiseen keskusteluun ”kuntakentän odottavana” tai jopa passiivisena tilana.

Me Hallintoakatemiassa tapasimme paljon kuntien hallinnon ihmisiä sekä kuntakehittäjiä heidän omalla maaperällään. Nämä keskustelut, koulutukset ja seminaarit ovat innostava ja työelämän suolana toimiva katsaus kuntien todellisuuteen. Niissä kunnissa, missä kävimme, ei nukuta, mutta kyllä siellä odoteltiin. Mitä siis vuosi 2019 tuo tullessaan?  Pohdimme tulevaa vuotta siitä näkökulmasta, mitä vuosi 2019 saisi ihannetapauksessa tuoda tullessaan kuntiin.

1.Varautumista odottamattomiin tapahtumiin – valmiutta toimia 
Miten suuremmat “megatrendit” tai maailman tapahtumat vaikuttavat osaltaan kuntiin vuonna 2019? Ilmastonmuutos puhututti aikaisempaa enemmän vuonna 2018, joten kunnat toivottavasti jatkanevat osaltaan konkreettisia ilmastotekoja myös 2019 vuonna. Brexitiin jälkeisestä maailmasta ei voi kuin vain arvailla, tosin arvailua voi helpottaa entistä ennakointiin painottaminen. Toiveena onkin, että valmistautuminen odottamattomiin, suurempiin muutoksiin näkyy osaltaan muun muassa riskienhallinnan, riskitietoisuuden ja viestinnän kriisitilanteiden hallinnan lisääntyvänä harjoitteluna myös kunnissa. Ihannetilanteessa kunnilla on entistä paremmat valmiudet toimia erilaisissa tilanteissa.

2. Soteuudistus (ja maku-uudistus..)
Vuosi 2019, toisitko ratkaisun tähän asiaan? Minkä vain ratkaisun, mutta kunhan asiaan tulee selvyys ja kunnat pystyvät rakentamaan kestävää tulevaisuutta myös sote-sektorilla siten, että kuntalaiset ympäri Suomea ovat yhdenvertaisessa asemassa keskenään.

3.Sitoutuneisuutta strategiaan
Kunnan johtaminen strategialla… Tuntuuko siltä, että lause on sanahelinää ja turhanpäiväistä höpötystä? Vuosi 2019 saisi tuoda pitkäjänteisyyden kulttuuria ja todellista strategialla johtamista. Tehdään aidosti sellainen strategia, johon sitoudutaan ja jonka mukaan eletään. Pitkän päälle jatkuva poukkoilu on koko organisaatiolle uuvuttavaa. Tästä on puhuttu pitkään ja usein, mutta mitä jos vuosi 2019 toisi tämän meille osaksi normaalia arkipäivää – puheista tekoihin. Siksi toivommekin: sitoutuneisuutta lisää, kiitos.

4.Vaalit
Jälleen todellinen vaalivuosi tiedossa… Stressaa jo nyt. Vaalien järjestäminen vie resursseja ja kärjistää myös poliittista ilmapiiriä. Vuosi 2019 saisi näyttää meille, että demokratia on yhteinen tavoitteemme. Viranhaltijoiden resurssia valuu vaalityöhön ja oikein toteutetut vaalit sekä laadukas päätöksentekokulttuuri on koko kunnan yhteinen etu. Kunnan päätöksenteosta ja asiakirjoista sekä vaaleista huolehtiminen on pilkuntarkkaa ja stressaavaa puuhaa. Mitä jos tänä vuonna nähtäisiinkin se yhteisenä asiana ja keskityttäisi pilkkuvirheiden sijaan hyvän ja toimivan yhteistyökulttuurin luomiseen? Sen sijaan, että puhutaan kuka pisti vaalileiman kaksi senttiä vinoon, puhuttaisiinkin siitä, kuinka voisimme yhdessä toimia siten, että aika menee oikeisiin asioihin? Myös vaalikeskustelut saisi jäädä niille tarkoitetuille kentille ja pitää erillään kuntalaisten asioiden hoitamisesta. Ollaan ihmisiksi työpaikoilla, somessa, kokouksissa ja seläntakaisissa puheissa. Puhutaan vaikeistakin asioista suoraan. Vaatii harjoittelua, mutta harjoitellaan!

5. Teknologian hyödyntäminen – tavat tehdä asioita muuttuvat edelleen
Vuodesta 2019 povataan myös tekoälyn vuotta. Mutta näkyykö tämä vielä käytännön työelämässä kunnissa? Vähintäänkin hankkeiden tasolla varmasti testaillaan erilaisia asioita tai päätetään haluta olla edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä. Vuonna 2019 kuitenkin lienee luvassa vasta harjoittelua työvälineiden ja -kanavien kanssa ennen kuin päästään kokonaisten prosessien uudistamiseen saakka ja jotta saavutamme paremman käsityksen siitä, miten voimme kehittyvää teknologiaa hyödyntää. Toivommekin edelleen ennakkoluulottomuutta ja kärsivällisyyttä lisää kokeilujen tekemiseen.

Mekin Hallintoakatemiassa osaltamme pyrimme “pysymään mukana” tässä kehityksessä ja pienenä esimerkkinä siihen liittyen hankimme joululahjoiksi puhuvat “toimistoassistentit” itsellemme eli Google Home:n (käyttääksemme Google Assistenttia sekä näin paljon etätyöskentelyä harrastavina henkilöinä puhuttua edes jollekulle päivän aikana;). Toistaiseksi testaaminen on lähtenyt käyntiin niin kuin yleensä innostuneille testaajille käy: vasta yksi meistä on selvittänyt, miten tuon aparaatin saisi puhumaan muuta kuin saksaa. Tämä ehkä kuvastaa hyvin teknologian käyttöönottoa suuremmassa mittakaavassa: ei edes asiasta innostuneet ota asioita päivittäiseen käyttöön kuin vasta “joskus myöhemmin” 🙂 Vuoden 2019 povataan olevien näiden puhuvien “toimistoassistenttien” vuosi myös Euroopassa – jos nämä alkavat todella yleistymään, tuo se osaltaan haasteita avokonttoritiloihin.

Paljon toiveita ja odotuksia vuodelle 2019. Ilolla odotamme edes osan toiveiden toteutumista!

Tuuli Tarukannel ja Ulla Tirronen

LUE MYÖS