Kuntatyö on suojatyö, kuntatyön palkka ei voi joustaa, TVA ei toimi kunnissa – eiku…

Koulutuksissamme on ollut viime aikoina paljonkin puheena kuntalaisten odotukset kunnan hallintoa ja toimintaa kohtaan. Kuntalaiset toivovat aiempaa enemmän esimerkiksi tiedolla johtamista. Aiheet ja keskustelut eivät sinällään ole uusia, mutta näiden merkitys korostuu nykyisin esimerkiksi tiedon nopean ja kritiikittömän leviämisen ja levittämisen myötä. Moni meistä varmasti sortuu ”klikkiotsikoihin” ja levittämään vaikkapa twiittiä pelkän otsikon perusteella.

Asia tuli jälleen mieleeni, kun kävimme kunta-alan palkkaukseen, työskentelyyn ja resursseihin liittyviä keskusteluja. Puhuimme esimerkiksi hallinnon työstä, kuormittavuudesta, jatkuvista uudistuksista ja työn vaativuudesta. Kuntasektorin työt ja työskentely niputetaan yleensä yhden ison kokonaisuuden ja katon alle. Kuntatyö on kuitenkin hyvin vaihtelevaa, hallinnon, johtamisen ja asiakaspalvelun töistä kasvatukseen, opetukseen ja hoitotyöhön. Kaikessa tässä vaaditaan koko ajan itsensä kehittämistä, uutta tietoa ja uusia työtapoja. Kuntamaailman maine joustamattomana linnakkeena on aikansa elänyt – sen lisäksi, että tarvitaan tiedolla johtamista, tarvitaan myös maineen ravistelua. Kunta on ja kunta pystyy elämään ajassa. Vaikka meillä on tiukkaa sääntelyä, on myös monia hyviä mahdollisuuksia.

Kunta-alan työstä ja todellisuudesta on saatavissa erittäin paljon luotettavaa faktaa keskustelujen ja päätöksenteon pohjaksi. Kunnilla on käytössään hyviä erilaisia malleja muun muassa työhyvinvointiin, henkilöstön koulutukseen, työn vaativuuden arviointiin ja palkkaukseen. Vertailu muihin kuntiin ja hyvän mallin etsiminen on jo arkipäivää monelle kunnalle. Kuntatyö on ja pystyy myös tulevaisuudessa olemaan houkuttelevaa ja kilpailukykyistä – myös itsensä kehittämisen ja palkkauksen osalta.

Tule hakemaan vauhtia tähän haastavaan, mutta mielenkiintoiseen projektiin järjestämästämme koulutuksesta: Onko teillä tehtävien vaativuuden arvioinnin uudistaminen tai prosessin teko edessä?

Tehtävien vaativuuden arviointi – TVA tiivistettynä: etäkoulutus 21.5.2019 klo 14-16

Kouluttajana toimiva Mikko Nyberg on sopivan provosoiva, mutta kuitenkin kertoo miten parhaiten lopputuloksesta saadaan työnantajan ja henkilöstön mielestä organisaatioon sopiva malli.

LUE MYÖS