Kuntien omat mobiilisovellukset auttavat, osallistavat ja opastavat kuntalaisia

Kuntien digitalisaatio on ollut viime vuosina noussut suureksi puheenaiheeksi palvelujen kehittämisestä puhuttaessa. Palvelujen digitalisoimisen nähdään tuovan tulevaisuudessa suuria säästöjä. Kuntien digitalisaation kehittämistä varten on aloitettu useita projekteja ja kokeiluja, kuten Valtiovarainministeriön digikuntakokeilu, jonka tarkoitus on edistää kuntien toimintatapojen sekä palveluiden tuotantotapojen ennakkoluulotonta, kuntalaisten hyvinvointia parantavaa ja tulevaisuussuuntautunutta kehittämistä.

Digitaalisten palvelujen kehitys noudattaa usein varsin samankaltaista kaavaa. Yleensä palvelun idea lähtee viihteellisistä tarkoitusperistä, mutta palvelun yleistyessä ja arkipäiväistyessä sitä aletaan käyttämään hyödyksi tavoin, joita palvelun kehittäjät eivät välttämättä olleet tulleet edes ajatelleeksi. Hyvä esimerkki on YouTube, joka on kasvanut kissavideoportaalista massiiviseksi palveluksi, josta voi löytää opetusvideon asiaan kuin asiaan. Samalla tavoin on ymmärretty, että mobiililaitteita voidaan käyttää muutoinkin kuin pelaamiseen ja elokuvien katsomiseen. Nykyään mobiiliapplikaatioiden avulla voidaan esimerkiksi opiskella uusia kieliä ja pelastaa hävikkiruokaa.

Monessa kunnassa onkin jo ehditty kehittämään oma mobiilisovellus. Mobiilisovelluksen avulla voidaan esimerkiksi helposti osallistaa kuntalaista, kerätä palautetta palveluista sekä tiedottaa päätöksistä. Sovellukset ovat siis uuden kuntalain näkökulmastakin mainio työkalu. Toisin kuin joku voisi ajatella, oman mobiilisovelluksen kehittäminen ei ole ainoastaan suurimpien kaupunkien yksinoikeus. Seuraavassa esimerkkejä kunnista, jotka ovat ottanut käyttöön oman mobiilisovelluksensa.

 

Evijärvi

Noin 2500 asukkaan Evijärven kunnan omasta Evijärvi-sovelluksesta löytyy esimerkiksi tapahtumakalenteri, paikalliset palvelut ja nähtävyydet kartalla, paikallislehti-Torstain mobiiliversio sekä myytävät asunnot. Sovellus muistuttaa tulevista tapahtumista ja sen kautta voidaan myös lähettää käyttäjille viestejä.

 

 

HollolaNyt

Hollolan mobiilisovelluksella kuntalaiset voivat tiedotteiden lukemisen lisäksi antaa palautetta palveluista ja vaikuttaa kunnan päätöksentekoon. Tällä hetkellä sovelluksen kautta voi esimerkiksi kertoa mielipiteensä Hollolan kuntastrategialuonnoksesta.

 

KoeKangasniemi

Kangasniemen ja matkailusivusto Retkipaikan yhteistyönä tekemän KoeKangasniemi-sovelluksen avulla käyttäjä pääsee tutustumaan kulttuuripolun kohteiden tarinoihin tekstin, kuvien, runojen ja tarinoiden keinoin. Sovellus avaa opastuksen automaattisesti kunkin kohteen kohdalla.

Kaiku Liminka

Kaiku Liminka -sovelluksessa on käytössä sama yksinkertainen käyttöliittymä kuin HollolaNyt-sovelluksessa. Sovelluksen kautta voidaan helposti osallistaa kuntalaisia. Tällä hetkellä sovelluksen kautta kysytään esimerkiksi kuntalaisten kirjaston käyttötottumuksia. Tiedotteisiin tulevat suorat linkit esimerkiksi kunnanhallituksen kokousten pöytäkirjoista. Halutessaan käyttäjä saa puhelimeensa ilmoituksen, kun uusi pöytäkirja on nähtävillä. Fiksua!

 

LUE MYÖS