No "tietenkin" hallintosääntö. Rehellisyyden nimissä myönnän kuitenkin, että olen keskustellut tästä muiden kuntaihmisten kanssa ja joidenkin mielestä oikeasti se on hallintosäännön sijaan perustuslaki tai kuntalaki. Oman subjektiivisen näkemykseni mukaan se on kuitenkin hallintosääntö.
Valtuuston hyväksymä hallintosääntö on kunnan hallinnon järjestämisen ja päätöksenteon kannalta keskeinen työväline. Kuntalain 90 § määrittelee hallintosäännön minimisisällön, mutta kunta päättää hallintosäännöstä siis itse. Usein kun joku kysyy minulta, että mitä voi tehdä luottamushenkilönä jossakin kokoustilanteessa kunnassa, yleensä vastaukseni on aina, että "Katso ensin mitä sanotaan kuntasi hallintosäännössä".
Hallintosääntö on  koko kunnan toiminnan kannalta keskeisin asiakirja: sieltä näkee, miten päätöksenteko kunnassa menee, kuka päättää mistäkin asiasta, miten asiat etenevät ja niin edelleen. Ja jatkossa kun kaikki johtosäännöt ja valtuuston työjärjestys on myös yhdistettävä yhteen ja samaan hallintosääntöön, löytyy hallintosäännöstä vielä paremmin kaikki tämä. Jokaisen kuntatyöntekijän ja viranhaltijan kuin myös luottamushenkilön kannattaa pitää oman kunnan hallintosääntö visusti lähellä aina.
Nyt kun hallintosääntöjä ollaan uudistamassa kunnissa ja kuntayhtymissä uuden kuntalain mukaiseksi, on tämä mahdollisuus uudistaa samalla myös kunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Kun joka tapauksessa hallintosäännön uudistaminen on tehtävä, niin mahdollisuus on hyvä hyödyntää tarkastaakseen tilanteen: vastaako kunnan hallintosääntö kunnan nykyisiä – ja myös tulevia – tarpeita?
Ulla Tirronen
erityisasiantuntija, Suomen Videokoulutus Oy
Kirjoittaja on Hallintoakatemian verkoston jäsen

Hallintoakatemia tekee kuntien kanssa kumppanina uuden kuntalain mukaisia kuntastrategioita sekä hallintosääntöjen uudistamisia.Kysy tarjousta!

Lisää aiheesta

Miltä luottamuksensuoja meitä suojaa? Ihmisillä on erilaisia harrastuksia. Yksi omistani on miettiä eri laeista suosikkipykäliäni (tiedän, hanki elämä -> mutta hetkinen, tämä on mun elämää...
Voivatko kuntien työntekijät huonosti? Onneksi mikään ei ole mustavalkoista. Suurin osa kuntien työntekijöistä näyttää tilastojen perusteella voivat hyvin. Suurin osa asioista sujuu ja eten...
Hullu vai innostunut? Pohdin jälleen viime viikolla Suomea kiertäessäni kuntien elinvoimaa. Työmatkoilla ehtii katsella ja nähdä junan ja auton ikkunasta paljonkin hyviä es...
Kunnalliset luottamushenkilöpäivät tarjoaa työkalu... Kesäkuussa 2017 valitut kuntien luottamushenkilöt ovat ehtineet totutella rooleihinsa nyt reilun puolen vuoden ajan. Luottamushenkilön roolin hoitamis...
Tuuli Tarukannel on FacebookTuuli Tarukannel on LinkedinTuuli Tarukannel on Youtube
Tuuli Tarukannel
ErityisasiantuntijaHallintoakatemia
Olen kuntia eri puolilla maata ja erilaisissa tehtävissä katsonut HTM. Kiinnostuksen kohteinani on kaikki kuntiin ja hallintoon liittyvä. En ole törmännyt ongelmaan, joka ei ratkeaisi lukemalla Harjula-Prättälää tai juoksemalla.
Asiasanat: , , ,

Pin It on Pinterest

Share This