Videokoulutus, etäkoulutus, webinaari… Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta tarkoittaen kuitenkin sitä samaa: kouluttautumista mistä vain netin välityksellä läppärin, älypuhelimen tai vaikkapa iPadin kautta matkustamatta metriäkään kouluttajan luokse. Kerrotaanpa isestäänselvyydet heti alta pois tämän koulutusmuodon loistavuudesta: koulutus on edullisempaa niin rahallisesti kuin ajallisesti. Ei kulu aikaa eikä rahaa matkustamiseen ja useimmiten etäkoulutukset ovat myös hinnoittelultaan edullisempia, erityisesti isommille ryhmille. Siltikin edelleen törmää ajatteluun, että videokoulutuksen kautta jotain oleellista jää pois. Mitä se oleellinen voi olla?

”Kysymykset.” ”Vuorovaikutus yleisön ja kouluttajan välillä.” Sitä ei käy kieltäminen, että vuorovaikutus yleisön ja kouluttajan välillä vähintäänkin hidastuu videokoulutuksen välillä, mutta kysymyksiä videokoulutuksessa pystyy kyllä kysymään vallan hyvinkin chatin välityksellä. Väittäisin jopa, että helpommin, mitä ns. lähikoulutuspäivässä, sillä silloin en ainakaan itse kehtaa keskeyttää kouluttajaa koko ajan, mutta videokoulutuksessa kehtaan kyllä näpytellä chattiin kysymykseni heti kun se mieleen juolahtaa. Entä sitten muu kouluttajan ja yleisön välinen vuorovaikutus? Videokoulutuksessa tunnistat kokeneen kouluttajan kyllä helposti, sillä kokenut kouluttaja pystyy hanskaamaan videokoulutuksen kaikki koulutustilanteet suvereenisti ilman, että näkee yleisön reaktiot muuten kuin chatin välityksellä. Väitän, että mikään aihe ei ole sellainen, etteikö siitä pystyisi videokouluttamaan – koulutuksen onnistuminen riippuu vain kouluttajan toteuttamiskyvystä. Ja koska tämä koulutusmuoto yleistyy vinhaa vauhtia, niin koko ajan myös kouluttajien taidot videokouluttaa kehittyvät entisestään, myös vuorovaikutuksen ja keskustelun aikaansaamiseksi etäkoulutuksessa. Tulevaisuus siis lupaa entistä parempia videokoulutuksia myöskin tällä saralla!

Mitä videokoulutuksessa sitten tapahtuu? Käytännössä koulutuksessa tyypillisesti näet koko ajan sekä kouluttajan videokuvan että kouluttajan esityksen, joten voit seurata koulutusta kätevästi. Hallintoakatemian koulutuksissa pystyt myös itse valitsemaan, jos haluat esimerkiksi katsoa nähdä esityksen isompana tai pienempänä. Pystyt myös lataamaan koulutusmateriaalin itsellesi talteen pdf-muodossa – voit halutessasi tehdä siihen omia merkintöjäsi kun olet napannut materiaalin itsellesi talteen. Kysymyksiä voit kysyä chatissa.

Tiivistettynä: miksi siis valitsen videokoulutuksen? En halua käyttää aikaani turhaan matkustamiseen, joten aina kun minun tarvitsee ”vain” oppia jokin asia, valitsen etäkoulutuksen, jos sellainen on tarjolla. Haluan myös keskittyä koulutukseen minulle sopivimmassa paikassa, joka yleensä on sellainen paikka, jossa ei ole muita henkilöitä yhtäaikaisesti läsnä. Haluan myös käyttää koulutukseen käytetyt eurot mahdollisimman hyödyllisesti, siksikin valitsen yleensä videokoulutuksen, sillä matkustuskulut jäävät nollille. Haluan myös voida kysymykseni silloin kun se mieleeni tulee kuitenkaan koulutusta keskeyttämättä – videokoulutuksessa voin tämän tehdä heti ja kouluttaja voi sitten valita sopivan kohdan koulutuksesta kysymyksiin vastaamiselle.

Pelko pois: Hallintoakatemia ei luovu tilauskouluttamisesta eikä koulutuspäivien pitämisestä silloin kuin se on koulutuksen sisällön kannalta järkevää tai silloin kun kunta toivoo meidät paikan päälle. Itse asiassa jos totta puhutaan, kunnissa on virkistävää ja mukavaa käydä sen sijaan, että joka päivä tuijottelisi vain omaa läppäriään. Mutta ehkä teilläkin on koulutussuunnitelmassanne sellainen koko henkilöstölle tai suuremmalle joukolle koulutettava aihe (kuten esimerkiksi tietosuoja-asiat tai hyvän päätöstekstin valmistelu), jossa olennaista on saada sama tieto kaikille? Erityisesti tällaisissa tilanteissa videokoulutus tai videokoulutustallenteet ovat loistava tapa kouluttautua yhdessä.

Ulla Tirronen

***

Hallintoakatemian videokoulutukset löydät täältä. 

Ulla Tirronen
Koulutuksen ja kuntahallinnon ammattilainen, Hallintoakatemian erityisasiantuntija. Koulutukseltani olen HTM. Rakastan kuntia, hallintoa ja katson maailmaa usein digilasien läpi.
Asiasanat: , ,

Pin It on Pinterest

Share This