Mitä opin vuoden 2020 aikana – tämän lopetan, tätä jatkan ja tämän aloitan

Vuosi 2020 on ollut kaikille meille todennäköisesti aika erilainen vuosi kuin viime vuonna tähän aikaan ajattelimme. Sitä se on ollut meillekin. Alussa oli epäusko ja epätoivo, sitten selviämisen pakko ja lopulta väistämättömän hyväksyminen. Joskus yrittäjyyden ensimmäisinä vuosina luin paljon kirjoja yrittäjistä ja menestykseen pääsemisestä. Ihmettelin, miten ihmiset viitsivät uhrata niin paljon yrityksen vuoksi, kun voisivat mennä ”tavallisiin töihin” ja elää turvallista elämää. Tämä vuosi opetti minulle sen, mitä näissä erilaisissa tarinoissa ja elämäkerroissa on yritetty sanoa. Ei yritys ole työpaikka tai päivätyö, se on osa minua. En ole luova tai taiteellinen, siksi minun luomukseni onkin Hallintoakatemia. En tee tätä siksi, että olisi pakko tai tarvitsisin juuri tätä työtä. Teen tätä siksi, että uskon, että tällä tavoin jonakin päivänä pystyn vaikuttamaan johonkin tärkeään. En voi myöskään nojata kehenkään muuhun ihmiseen tai yhteiskuntaan. Heillä on heidän omat intohimonsa ja tarpeensa. Tämä on minun. Joskus luulin, ettei se riitä, mutta tänä vuonna selvisi, että kyllä se riittää.

Olemme yleensä tässä vaiheessa vuotta tehneet tilinpäätöksen menneeseen ja lupauksia tulevaan. Tämän vuoden aikana yrityksen omistuksessa, henkilöstössä ja muissa järjestelyissä on tapahtunut muutoksia. Onneksi kaikki tämä tapahtui juuri koronavuonna, niin ei jäänyt aikaa murehtimiseen. Muutoksista huolimatta olen tajunnut, etten ole yksin. Meille on muodostunut Hallintoakatemian ympärille aidosti hallintoa ja kuntia rakastava verkosto, joka jakaa yhteisen ajattelutavan. Yhdessä olemme päässeet tähän ja yhdessä pääsemme tästä myös eteenpäin.

En ole ylpeä kaikesta siitä, mitä yrityksen säilyttäminen kevään koronan yli on vaatinut. Enkä katso itseäni enää samoin silmin kuin vuosi sitten joulukuussa. Mutta siitä olen ylpeä, että olemme tänään tässä, olemme yhä olemassa ja meillä on yhä sama intohimo kuin vuosi sitten. Emme antaneet tämän vuoden vaikuttaa olemassaolomme syyhyn: paremman hallinnon edistämiseen.

Viime vuosien tapaan teen nyt tilinpäätöstä seuraavasti: mitä haluan lopettaa, mitä haluan jatkaa ja mitä haluan aloittaa.

Tämän lopetan

Lopetan turhanpäiväisen vatvomisen ja asioiden etukäteen murehtimisen. Asioille kannattaa tehdä jotakin silloin, kun ne ovat käsillä. Silloin, kun asioille ei mitään voi, on turha uhrata niille sen enempää ajatusta. Joskus ihmiset pelkäävät pahinta. Nyt odottamaton paha tapahtui, mutta sen sijaan, että olisimme jääneet epäoikeudenmukaisuuteen vellomaan, keksimme kaikkea uutta. Asiat pitää ratkaista yksi kerrallaan ja unohtaa ne, joille ei voi mitään. To do lista ja kehitettävän tarve ei lopu ikinä ja hyvä niin. Eräs yhteistyökumppani kirjoitti tällä viikolla sähköpostissaan kannustuksena vanhan kiinalaisen sananlaskun: ”Jos seisot liian kauan yhdellä jalalla, niin voi olla että seisot koko loppuelämäsi yhdellä jalalla”. Aion seisoa loppuelämäni kahdella jalalla ja toivon, ettei kukaan muukaan Hallintoakatemialainen enää ikinä seisoo yhdellä jalalla.

Tätä jatkan

Olen aina ollut nopea reagoimaan asioihin. Tilanteesta riippuen se on joko hyvä asia tai huono asia. Jatkan sitä, että olen porukassa se, joka vie asiat maaliin ja tekee vaikeat päätökset. Ymmärrän, että jonkun pitää tehdä ikäviä asioita ja mitä pidempään niitä venyttää, sitä ikävämmiksi ne muuttuvat. Joillekin sopii paistatella päivän valossa ja tehdä suuria lupauksia, toisille sopii ideoida, toisille sopii analysoida asioita pitkään ja kaikille näille henkilöille on oma paikkansa ja tehtävänsä työelämässä. Minä jatkan olemaan se ihminen, joka siivoaa sotkun ja maksaa laskut. Ehkä vähän karun kuuloinen elämäntarina, mutta meitäkin pitää olla.

Tämän aloitan

Kun eletään kriisitilanteessa, pitää etsiä ilon aihe sieltä, mistä se löytyy. Jokaisella on työkalut kädessään korjata arjen pikku epäkohtia ja omaa tekemistänsä. Aion tästä lähin vastata negatiivisuuteen positiivisuudella – enkä tarkoita tätä passiivis-aggressiivisella tavalla, vaan siten, että tarjoan aitoja vaihtoehtoja. Tämä vuosi pakotti meidät kehittämään ja yksinkertaistamaan monia asioita ja se on lopulta parasta, mitä meille saattoi tapahtua. Olemme tiivistäneet organisaatiotamme, kehittäneet toimintatapojamme ja erityisesti etäkoulutusten järjestämistapoja. Lopulta se on vaikuttanut myös työn laadun parantamiseen ja tuloksellisempaan tapaan tehdä asioita. Vuosittaisen ISO sertifioinnin yhteydessä tuli esiin, kuinka paljon pienet muutokset ja kehitykset ovat vaikuttaneet meidän organisaation kehittymiseen ja sitä kautta palautteen tasoon. Lisäksi olemme oppineet reagoimaan asioihin oikein: tehdään nyt ja käsitellään asiat jälkikäteen.

Tällä hetkellä uskon, että ensi vuosi on tätä parempi. Ei tästä vuodesta voi päästä kuin ylöspäin.

Toivotan kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme oikein mahtavaa vuotta 2021!

Lisäksi haluan sanoa työkavereilleni sekä hallituksellemme, uusille osakkaille, verkostomme jäsenille ja kouluttajillemme, että kiitos, kun olette osa Hallintoakatemiaa ja kiitos kun tulette osaksi Hallintoakatemiaa.

Tuuli Tarukannel

LUE MYÖS