Miten jaksan muutoksesta muutokseen – ja voin hyvin

Osa meistä klikkaa itsensä toiselle sivulle heti, kun näkee otsikossa sanan muutos tai muutoskykyisyys. Heidän mielestään aihe on vanha ja kulunut. ”No johan tässä on muututtu viimeiset parikymmentä vuotta, mitä tästä nyt jauhamaan.” Osa meistä– edelleen jopa muutaman muutoskoulutuksen jälkeen – toivoo saavansa vinkkejä ja tukea, että jaksaisi muutoksissa paremmin. Joskus menee hyvin ja toisinaan tuntuu siltä, että energiat ja motivaatio on koetuksella. Jaksaminen muutoksissa on hyvin yksilöllistä ja myös tilannekohtaista.

Jo vuonna 1975 eduskunnan tulevaisuuden tutkimuksen valiokunta tunnisti yhdeksi tulevaisuuden menestyjän osaamisalueeksi muutoskyvyn. Silloin nyökyteltiin, että tärkeä taito, mutta sille ei kukaan vielä oikein tehnyt mitään, koska muutokset olivat vielä sen verran hitaita ja niitä oli sen verran vähän, että suurin osa pysyi hyvin mukana. Nyt on toisin.

Mitä muutoskykyisyys sitten tarkoittaa? Minkälainen ihminen jaksaa muutoksissa? Resilience Alliancen Linda Hoopes (Phd) on kattavassa metatutkimuksessaan tunnistanut 7 ominaisuutta, jotka tekevät henkilöstä muutoskykyisen. Lohdullista on, että meillä kaikilla on nuo ominaisuudet, mutta eri tarina on se, osaammeko hyödyntää niitä? Rohkenen väittää, että useimmat eivät hyödynnä kaikkia muutoksessa jaksamiseksi tarvittavia ominaisuuksia, koska eivät yksinkertaisesti tiedä, mitä ne ovat. Kysymys on siis yksinkertaisimmillaan siitä, että opettelemme ottamaan käyttöömme 7 ominaisuutta, joiden avulla voimme hyvin – myös muutoksissa.

Muutoskykyisyys on toki myös yksilön taito, mutta yhä enemmän koko organisaation osaamisesta kiinni. Kukin meistä voi vahvistaa omaa muutoskykyisyyttään, mutta jos organisaation toiminta ei tue sitä, voi oman muutoskyvyn kehittäminen olla raskasta ja epäkiitollista. Kun pääsee yhden askeleen eteenpäin, organisaatio tuuppaa takaisin lähtöruutuun. Paras tulos saadaan, kun koko organisaatio yhdessä vahvistaa niitä taitoja, joiden avulla muutoksissa jaksetaan ja siksi siis onnistutaan – yhdessä.

Kaikki ei kuitenkaan aina mene kuten Strömsössä tai elokuvissa. Organisaatiot eivät välttämättä vahvista muutoskykyisyyttään eivätkä vie muutoksia läpi tavalla, joka tukee henkilöstön muutoskykyä. Tällaisessa tilanteessa kukin voi tehdä sen mikä on kunkin tehtävissä, eli vahvistaa omaa henkilökohtaista muutoskykyään. Tehdä se, mihin itse voi vaikuttaa. Yksi muutoskykyisen henkilön ominaisuus nimittäin on se, että hän tietää mihin voi vaikuttaa ja mihin ei ja tekee sille asialle jotain, mihin voi vaikuttaa.

Kukin meistä voi vahvistaa omaa muutoskykyisyyttään. Kukin voi tehdä omasta elämästään omalta osaltaan niin hyvää kuin mahdollista. Lisäetuna on se, että he, jotka ymmärtävät itseään muutoksessa, usein ymmärtävät paremmin muiden reaktioita muutoksessa. Muiden ymmärtäminen helpottaa omaa jaksamista ja edelleen tukee omaa muutoskykyä.

Pidäthän huolta omasta muutoskykyisyydestäsi – Ihan sinua itseäsi varten. Minä aloitin vuoden 2019 vahvistamalla muutoskykyisyyttäni siten, että 1.) pyrin suhtautumaan uuteen mahdollisimman positiivisesti ja optimistisesti ja 2.)Uskallan priorisoida ja luopua turhasta.

Lue 11.2.2019 järjestettävä Kuntayhtymän sihteerin koulutuspäivästä lisää täältä ja ilmoittaudu mukaan!

Kirjoittaja on valmentaja, FM , Susanne Valkeakari (Huco Oy). Susanne on kouluttamassa Hallintoakatemian järjestämässä Kuntayhtymän sihteerin koulutuspäivässä 11.2.2019.

LUE MYÖS