Miten neuvottelutaitojaan voi kehittää?

Kirjoitin Hallintoakatemian uuteen luottamushenkilö-oppaaseen hyvistä neuvottelutaidoista. Tässä blogikirjoituksessa pyrin tarjoamaan kirjoitukseni pohjalta ajatuksia itsensä analysoimiseen ja kehittämiseen neuvottelijana.

Tässä muutamia kysymyksiä pohdittavaksi:

”Valmistaudunko neuvotteluihin riittävällä tavalla?

Annanko muille mahdollisuuden tulla kuulluksi ja esitänkö oman asiani riittävän selkeästi ja perustellusti?

Analysoinko näkökulmia riittävästi vai ohitanko automaattisesti omasta mielipiteestäni eroavat mielipiteet?

Haluanko toimia yhteistyössä vai pyrinkö painostamaan oman näkökulmani läpi?

Luovutanko mielipiteeni suhteen, jos kohtaan vastarintaa?

Loukkaannunko, jos jonkun mielipide eroaa vahvasti omastani?”

 

Jokainen varmasti löytää itsestään vaiheen tai vaiheita, jossa olisi petraamisen varaa, mutta miten sitten kehittää tätä kyseistä vaihetta tai taitoa? Henkilökohtaisesti olen huomannut, että nielemällä oman ylpeytensä ja kysymällä esimerkiksi neuvotteluissa avustaneelta työkaveriltaan voi saada paljon hyviä pointteja, jotka saattavat olla vialla tai kehitettävissä omassa neuvottelutavassa. Neuvottelun ”vastapuolen” mielipiteetkin voivat olla hyödyllisiä, mutta ne saattavat olla auttamatta hyvin subjektiivisia juurikin tämän vastakkainasettelun takia, ja siksi suosittelenkin ennemmin samaa asiaa ajaneen henkilön mielipiteitä sen sijaan, että etsittäisiin niitä kauempaa.

Kaiken keskiössä on kuitenkin oman toimintansa analysointi, joka on toki vaikeaa, koska meillä voi olla taipumus sekä liikaan itsekritiikkiin että oman tekemisemme kaunisteluun. Vaikka neuvottelujen lopputulos olisikin ollut menestyksekäs, ei se aina tarkoita, että neuvottelutaidot olisivat olleet hyvät tai toisinpäin neuvottelujen epäonnistuessa. Tämä mielestäni korostaa entisestään oman toimintansa tarkastelua. Jo aiemmin mainittuja ulkopuolisen mielipiteitä on hyvä peilata omiin tuntemuksiinsa neuvottelujen vaiheista, ja koittaa löytää asioita, joista pystyy olemaan samaa mieltä ja jatkossa korjaamaan.

Perimmäinen ajatus kuuluisi kuitenkin olla, että emme koskaan saavuta täydellisyyttä ja aina on varaa parantaa. Millä tavoin itse pyrit kehittämään neuvottelutaitojasi? Mikä on sinun tapasi analysoida neuvottelun tuloksia ja punnita, kuinka paljon taidoillasi oli osaa saavutettuun lopputulokseen?

 

LUE MYÖS