Miten reagoida työelämän hankaliin tilanteisiin?


Useimmat meistä kohtaavat työssään erilaisia ihmisiä ja erilaisia tilanteita. Jokaiselle meistä on varmasti tullut vastaan tilanne, jota voi luonnehtia hankalaksi. Jos samankaltaiset tilanteet toistuvat aina saman henkilön kanssa, leimaamme hänet helposti hankalaksi tyypiksi.

On hyvä tiedostaa, että joku meitä kohtaan loukkaavasti käyttäytyvä, ei aina välttämättä tiedosta toimivansa loukkaavasti. Osa kokemistamme loukkauksista johtuu siitä, että olemme tulkinneet tilanteen omalla tavallamme – yleensä eri tavalla, kuin toinen sen tarkoitti. Ja sitten on niitä, jotka haluavat loukata meitä tahallisesti.

Amerikkalainen kirjailija, puhuja ja pastori John C. Maxwell kirjoittaa yhdessä kirjassaan, että meitä tahallaan loukkaavat ihmiset ovat yleensä sellaisia, joihin itseen sattuu. Heillä on elämässään joku suru, trauma tai muu käsittelemätön asia, jonka seurauksena he haluavat aiheuttaa pahaa oloa myös muille.

Tämä ei toki välttämättä helpota asiaa meidän kannaltamme, jos meillä itsellämme ei ole keinoja käsitellä tapahtunutta, vaan se jää vaivaamaan meitä. Tässä artikkelissa onkin tarkoitus hieman avata mitä tapahtuu ja miten yrittää toimiva toisin tulevissa hankalissa tilanteissa.


Mitä tapahtuu?

Työssä tulee vastaan jokin tilanne. Työkaveri tokaisee sinulle jotakin, jonka koet loukkaavaksi tai asiakas käyttäytyy töykeästi. Tilanne laukaisee ehkä välittömän ajatuksen. Saatat esimerkiksi ajatella, että ”Onpa törkeää käyttäytymistä. Minulle ei puhuta noin.”

Se saattaa myös laukaista tietoisen tai tiedostamattoman peruskokemuksen. Peruskokemukset voivat olla erilaisia, mutta se voi liittyä esimerkiksi hyväksytyksi tulemisen tunteeseen, omaan osaamiseen ja sen arvostetuksi kokemiseen tai työn hoitamiseen hyvin.

Edellä mainitut laukaisevat tunteen ja käyttäytymisen. Tunne voi olla vaikkapa suuttumus, jonka seurauksena haluat maksaa potut pottuina ja olet ilkeä takaisin.

 

 

Mitä tehdä toisin?

Voimme pyrkiä tulemaan tietoiseksi ajatuksistamme. Ajatuksemme ovat omia tulkintojamme tilanteesta. On mahdollista, että äskeisessä esimerkissä työkaveri muotoili sanomansa huonosti eikä tarkoittanut puhua sinulle loukkaavasti tai asiakas vaikuttaa töykeältä, koska hän on juuri kokenut läheisen kuoleman ja eikä sen takia jaksa juuri kiinnittää huomiota ympäröivään maailmaan.

Tulkitsemme mahdollisesti tilanteen kuitenkin toisin. Kollega halusi loukata, koska haluaa tulla esille parempana työntekijänä kuin minä ja painaa minua alaspäin. Tai ajattelemme, että asiakas on töykeä, koska ei pidä minusta.

Tulemalla tietoiseksi ajatuksistamme ja pohtimalla niiden todenperäisyyttä, pääsemme tilanteeseen, jossa voimme valita ajatuksemme. Ja ajatuksillamme on valtava voima, sillä ne vaikuttavat tunteisiimme.

Sen sijaan, että hyväksymme ensimmäisen mieleen tulevan ajatuksen, voisimme punnita erilaisia vaihtoehtoisia ajatuksia, pyrkiä ehkä myös asettumaan toisen asemaan ja miettimään, miksi hän toimii kuten toimii. Parhaimmillaan voisimme ehkä myös kysyä syytä hänen toiminnalleen, jolloin tilanne ei pääse kärjistymään sellaiseksi, että luokittelemme sen hankalaksi.

Onko tämä helppoa?

Ei. Omista ajatuksista tietoiseksi tuleminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Jos se ei tule luontaisesti, kuten ei ainakaan minulle, niin sitä voi onneksi harjoitella. Ensimmäinen askel on se, että ymmärrämme että voimme valita ajatuksemme. Kaikkia päähän pälkähtäviä ajatuksia ei tarvitse hyväksyä.

Se edellyttää sitä, että olemme mahdollisimman hyvin läsnä tässä hetkessä. Usein mielemme on kuitenkin ajattelemassa tekemättömiä töitä, murehtimassa mennyttä tai tulevaa, tai pohtimassa ihmissuhteisiin liittyviä asioita.

 


Läsnäoloa voi harjoitella mindfulness- tai meditaatioharjoituksilla.
Täältä löydät ilmaisen äänitetyn harjoituksen läsnäolon harjoitteluun. 

Lisää tietoa hankalista tilanteista työelämässä sekä keinoja niistä selviämiseen Hallintoakatemian Toimistotyö kunnassa – sihteereiden koulutuspäivillä kesäkuussa.

 


Kirjoittaja Ulla Vilkman on työyhteisöjen kehittäjä ja uuden työn puolesta puhuja.
Hän toimii yhtenä kouluttajana kesäkuussa järjestettävillä Toimistotyö kunnassa – sihteereiden koulutuspäivillä.

 

 

LUE MYÖS