Valmistelen juuri kehittämiskoulutusta eräälle organisaatiolle ja pohdin, miten innostaa ihmisiä kehittämään toimintaansa, joka koetaan jo nyt ihan hyvänä tai ainakin melko sujuvana arkena. Monesti koulutusta valmistellessa on haastavaa miettiä, kuinka voisi sanoa kokeneille ihmisille jotakin uutta tai edes jotakin ajatuksia herättävää.
Olen seurannut mielenkiinnolla erilaisissa organisaatioissa sitä, miten muutosvastarinta käynnistyy ja leviää koko organisaatioon. Muutos- ja kehitysideoista on helppoa sanoa, että "Tämä on tuttua asiaa" tai "Tämä me on jo testattu aikaisemminkin". Erityisen mielenkiintoinen tämä kommentti on jos kyseessä on esimerkiksi uusia ja oikeasi muuttuneita lakeja koskeva koulutus.  Vielä mielenkiintoisempaa kuitenkin on kun aletaan tarkemmin tutkia tuota organisaatiota, jolla ei ole omasta mielestään enää mitään opittavaa. Monesti asioita tehdään aivan oikeasti juuri niin, kun on tehty 30 vuotta.  Silloin kyllä mietin, että jos esimerkiksi uusi lainsäädäntö ja muu on niin tuttua ja hyvin hallussa, niin miksi sitten toimitaan toisin eli ei päivitetä toimintatapoja? Kannattaisiko siis joskus astua oikeasti ulos kiireestä ja miettiä toimintaansa?
Nyt uusi kuntalaki – olivatpa sen ajatukset vanhoja tai uusia tai olipa ne kuultu jo 70 -luvulla tai ei  – velvottaa vähintäänkin laatimaan monia uusia asiakirjoja ohjaamaan organisaation toimintaa(sivuhuomiona: omat ensimmäiset kuntalaki -muistoni ajoittuvat vasta 90-luvulle ja ensimmäiset muistoni maailmasta ylipäänsä 70- ja 80- luvun taitteeseen;).Tiedän, lisää papereita.
Mutta laatiessamme näitä papereita, voisimme edes ihan vähän miettiä vastausta kysymykseen "Onko meillä aidosti sellainen tilanne, jossa ei ole syytä tehdä minkäänlaisia uudistuksia?"
Joskus on myös mahtavaa huomata, ettei ole uudistettavaa, että meillä on hyvä elää näin. Tämänkin ääneen sanominen on tärkeää.

Lisää aiheesta

Voivatko kuntien työntekijät huonosti? Onneksi mikään ei ole mustavalkoista. Suurin osa kuntien työntekijöistä näyttää tilastojen perusteella voivat hyvin. Suurin osa asioista sujuu ja eten...
Kuntalaki uudistuu – uuden luottamushenkilön... Kuntalakiuudistukselle on ollut useita tarpeita ja syitä kunnan toimintaympäristön muutosten, kuntahallinnon rakenteiden ja muun lainsäädännön muutost...
Voiko hyväksi kokouksen puheenjohtajaksi oppia? Sujuva kokouksen puheenjohtaminen on eräänlainen taiteenmuoto. Harvoin silti jäämme ihailemaan osaavaa puheenjohtajaa työssään. Mutta kaikki huomaavat...
Mitä eroa on äänestyksellä ja vaalilla? Kunnan kokoustilanteissa tulee esille kahdenlaisia tilanteita, joissa tulee äänestää. Käytännössä kyseeseen tulee joko äänestäminen asiasta tai sitten...
Tuuli Tarukannel on FacebookTuuli Tarukannel on LinkedinTuuli Tarukannel on Youtube
Tuuli Tarukannel
ErityisasiantuntijaHallintoakatemia
Olen kuntia eri puolilla maata ja erilaisissa tehtävissä katsonut HTM. Kiinnostuksen kohteinani on kaikki kuntiin ja hallintoon liittyvä. En ole törmännyt ongelmaan, joka ei ratkeaisi lukemalla Harjula-Prättälää tai juoksemalla.
Asiasanat: , , , ,

Pin It on Pinterest

Share This