Näin on tehty 30 vuotta ja tehdään yhä

Valmistelen juuri kehittämiskoulutusta eräälle organisaatiolle ja pohdin, miten innostaa ihmisiä kehittämään toimintaansa, joka koetaan jo nyt ihan hyvänä tai ainakin melko sujuvana arkena. Monesti koulutusta valmistellessa on haastavaa miettiä, kuinka voisi sanoa kokeneille ihmisille jotakin uutta tai edes jotakin ajatuksia herättävää.
Olen seurannut mielenkiinnolla erilaisissa organisaatioissa sitä, miten muutosvastarinta käynnistyy ja leviää koko organisaatioon. Muutos- ja kehitysideoista on helppoa sanoa, että "Tämä on tuttua asiaa" tai "Tämä me on jo testattu aikaisemminkin". Erityisen mielenkiintoinen tämä kommentti on jos kyseessä on esimerkiksi uusia ja oikeasi muuttuneita lakeja koskeva koulutus.  Vielä mielenkiintoisempaa kuitenkin on kun aletaan tarkemmin tutkia tuota organisaatiota, jolla ei ole omasta mielestään enää mitään opittavaa. Monesti asioita tehdään aivan oikeasti juuri niin, kun on tehty 30 vuotta.  Silloin kyllä mietin, että jos esimerkiksi uusi lainsäädäntö ja muu on niin tuttua ja hyvin hallussa, niin miksi sitten toimitaan toisin eli ei päivitetä toimintatapoja? Kannattaisiko siis joskus astua oikeasti ulos kiireestä ja miettiä toimintaansa?
Nyt uusi kuntalaki – olivatpa sen ajatukset vanhoja tai uusia tai olipa ne kuultu jo 70 -luvulla tai ei  – velvottaa vähintäänkin laatimaan monia uusia asiakirjoja ohjaamaan organisaation toimintaa(sivuhuomiona: omat ensimmäiset kuntalaki -muistoni ajoittuvat vasta 90-luvulle ja ensimmäiset muistoni maailmasta ylipäänsä 70- ja 80- luvun taitteeseen;).Tiedän, lisää papereita.
Mutta laatiessamme näitä papereita, voisimme edes ihan vähän miettiä vastausta kysymykseen "Onko meillä aidosti sellainen tilanne, jossa ei ole syytä tehdä minkäänlaisia uudistuksia?"
Joskus on myös mahtavaa huomata, ettei ole uudistettavaa, että meillä on hyvä elää näin. Tämänkin ääneen sanominen on tärkeää.

LUE MYÖS