Näkyykö valoa?

Ensimmäinen huoli on korona, toinen huoli on korona, kolmas huoli on korona!

Tältä tuntuu ja tältä kuulostaa arki tänä päivänä liikummepa missä tahansa. Huoli on ymmärrettävä ja oikeutettu, mutta elämä rullaa ja niin sen pitääkin rullata erittäin ikävästä ja hankalasta taudista huolimatta, olosuhteet huomioiden.

Olemme Suomessa kuitenkin onnellisessa asemassa, jos tätä käsitettä voi tässä yhteydessä käyttää. Meidän kunnat, isot, pienet ja keskikokoiset, toimivat kriisistä huolimatta joka päivä täysillä. Palveluverkko rules – sanotaan. Asioita järjestetään joka puolella siten, että kuntalaiset saavat ne palvelut joita tarvitsevat ja ehkä hieman ylikin. Mitään ei ole lopetettu, lappua ei ole laitettu luukulle, vaan voisi jopa sanoa että toimintoja on tehostettu entisestään – kuntalaisten parhaaksi.

Tämä aika ja tulevaisuuden ennakointi vaatii eri osapuolilta kykyjä ja taitoja, joihin ei olla osattu varautua. Tiedämme, että työntekemisen tavat muuttuivat kerralla. Oman mukavuusalueen ylittämisestä tuli hetkeksi arkipäivää, työt piti saada tehdyksi, mutta toimintamallit uusiutuivat. Kukaan ei tiennyt mitä tästä tulee, onnistummeko, saammeko hyvinkin tavalliset prosessit kuntoon. Totuttu tapa toimia ei ollut eikä ole enää ns. vanha normaali. Uusi normaali on edelleen melko hämärän peitossa, vaikka toki pilkahduksia näkyykin.

Haasteet, haasteiden mittakaava ja samanaikanen kuntien tulevaisuuden rakentaminen vaatii ajatusten pöllyttämistä, itselle inputteja ajatella ja ehkä tehdä toisin, vertaistukea sekä uusia näkökulmia. Nämä haasteet näyttäytyvät erilaiselta eri puolilla organisaatiota. Työntekijät, toimihenkilöt ja lähiesimiehet, toimiessaan asiakasrajapinnassa, kokevat ja näkevät haasteet erilaisina kuin ylin johto sekä poliittinen johto.

Haasteiden kokoluokka näkyy herkästi päätöksenteossa ja sen monimutkaisuudessa. Jos aikaisemmin vaadittiin poliitikoilta vahvaa osaamista, nyt vaatimustaso on noussut hurjasti. Oma mukavuusalue ja siellä toimiminen on kauas taakse jäänyttä elämää.

Ja juuri päätöksenteko, prosessit ja toimintamallit, ovat niitä tekijöitä joiden avulla ja keinoin meidän on mahdollista selvitä tästäkin kriisistä voittajina. Jotta nykyinen epämukavuusalue muuttuisi joskus mukavuusalueeksi tarvitsemme tueksemme uutta ajattelua. Meidän täytyy tarkistaa onko asenteemme se joka vie meitä eteenpäin, vai estääkö ja jarruttaako asenteemme toimintaa ja toisintekemistä. Motivaation merkitystä emme voi myöskään vähätellä. Asuuko meissä palo rakentaa kuntaamme, kaupunkiamme, aluettamme kohti loistavaa tulevaisuutta vai odotammeko itseemme käpertyneenä, että tämä ”paha uni” menisi vain ohi?

Valoa on näkyvissä, näin uskon, mutta polku kohti valoa tarvitsee yhteistä ajattelua, uusien ideoiden ja innovaatioiden havaitsemista, rohkeutta ajatella ja tehdä toisin.

Seminaari Kunnat koronan jälkeen – entäs sote? pureutuu eri näkökulmista tekijöihin, joilla hyppäämme kohti uutta, kohti tulevaa mukavuusaluetta.

Seminaarin puhujat tuovat keskusteluun niitä tekijöitä, toimintamalleja, askelmerkkejä, jotka auttavat meitä tiellä kohti uutta normaalia. Perehdymme voimaannuttavaan ja tulokselliseen kaksoisjohtamiseen, tekoälyn ja ihmisen väliseen suhteeseen robotiikan mahdollisuuksiin. Miten voimme ennakoivalla päätöksenteolla saada apuja pirullisiin ongelmiin.

Tämä on koettava itse. Tässä normaalissa tämä seminaari toteutuu verkossa, uudessa normaalissa kasvotusten. Joskus, jossain – valoa näkyy!

Kunnat koronan jälkeen – entäs sote?,  9.12.2020, klo 9.-16.00 Ilmoittaudu mukaan täältä

Kirjoittaja on Hallintoakatemian verkosto jäsen Marita Lehikoinen, Marita Lehikoinen Oy:stä

LUE MYÖS