Nyt on valtaa jaossa

En tarkoita nyt valtaa siinä mielessä, että olisi jaossa isoja ja näkyviä paikkoja juhlittuna sankarina. Ehkä jopa päinvastoin. Nyt on jaossa paljon työtä, vaikeita keskusteluja, riitoja, neuvotteluja, hankalia ihmisiä, vuosikymmenien painolasteja, heikkoa taloutta, negatiivista palautetta, vihaisia lehtikirjoituksia… Eikö kuulostakin houkuttelevalta?
Kuntavaalit lähestyvät ja ehdokashankinta käy monessa paikassa kuumana. Vuosi vuodelta halu poliittiseen vaikuttamiseen on laskenut ja ehdokkaiden hankkiminen käynyt entistä vaikeammaksi. Uudella kuntalailla pyrittiin parantamaan luottamushenkilötyön houkuttelevuutta. Välineet käytännön tasolla eivät kuitenkaan vielä toistaiseksi tunnu kovin merkittävästi lisänneen houkuttelevuutta. Esimerkiksi osa-aikaiset ja kokoaikaiset luottamustehtävät ovat monessa kunnassa epärealistisia vaihtoehtoja ja vaikka nykyään saisikin luottamustehtävän hoitamiseen entistä paremmin "siviilityöstään" vapaata lain mukaan, on käytännön asiat (ja työnsä) jokaisen meistä hoidettava itse.
Käytännöistä ja asian kääntöpuolista huolimatta nyt on aidosti mahdollisuus päästä vaikuttamaan. Kunnan toiminta tulee nykytiedon perusteella muuttumaan merkittävästi ja kunnille haetaan uutta suuntaa. Siinä on oikea vaikuttamisen paikka. Kunnat uudistavat strategiaansa, kunnan suuntaa ja kunnan johtamista. Tulee olemaan mm. elinvoimakuntia, sivistyskuntia, ehkä metropolikin ja sitten niitä kuntia, jotka joutuvat aidosti miettimään olemassaoloansa. Mikäli maakuntauudistus toteutuu, tarkoittaa tämä merkittävää mullistusta koko kuntamaailmaan. Uudistuksissa on oikeasti ilo olla mukana – oppimisen määrää ei voi mitata. Ja työ ei lopu kesken.
Mitä tulee alun kuvaukseen luottamustehtävien hoidosta… Monenlaisia muistoja on vuosistani kunnallispolitiikassa, mutta aidosti kaikista kädenväännöistä huolimatta, en vaihtaisi päivääkään pois. Pääosin luottamustehtävien hoitaminen on vaikuttamista, positiivisia kohtaamisia, yhteistä päämäärää kohti kulkemista, yhteisten asioiden hoitamista, kiinnostavia keskusteluja, neuvotteluja, oppimista, aktiivisuutta, olemista tapahtumien näköalapaikalla… Se on elämäntapa.

LUE MYÖS