Spesialisti vai moniosaaja?
Viime aikoina olen lukenut erilaisia ajatuksia siitä, minkälaiselta tulevaisuuden työelämä tullee näyttämään ja minkälaiset taidot tulevat olemaan erityisen tarpeellisia. Tulevaisuuden työelämä näyttäytyy mielessäni hivenen haastavalta. Tarvitaan ilmeisesti joko entistä yksityiskohtaisempaa osaamista jossain yksittäisessä asiassa, eli tulisi olla jonkin yksittäisen asian erityisasiantuntija, ns. substanssiosaaja, tai sitten että tulisi olla entistä enemmän valmiuksia valmis tekemään mitä vain ”oman aihealueensa” lisäksi. Kuten osata tehdä markkinointia, käyttää luontevasti kaikenlaisia some-kanavia työtarkoituksissa, esiintyä luontevasti, kirjoittaa monimuotoisia raportteja ja muita kirjoitustöitä, taitaa talousluvut pilkulleen ja niin edelleen. Aika usein tuntuukin siltä, että tulisi olla sekä moniosaaja että taitava spesialisti.

Minkälainen osaaminen on oikeasti tärkeää tulevaisuudessa ja miten voin parhaiten kehittää omaa osaamistani?
Mihin taitoihin minun kannattaisi panostaa, että taidot olisivat hyödyllisiä vielä esimerkiksi 15 vuoden päästä? Mitkä taidot eivät ”vanhene”, mille on erityisesti kysyntää, mitä asioita minun tulisi nyt opetella työelämän ohella? Vastattuani näihin kysymyksiin pääsen hieman helpompiin, käytännön kysymyksiin: missä välissä ehdin nämä taidot opetella kun tunnit tuntuvat loppuvan välillä vuorokaudesta. Kuuntelemalla podcasteja tai verkkoluentoja liikkeellä ollessani, lukemalla kirjaa säntillisesti joka päivä ennen nukkumaan menoa, lukemalla muiden alan ammattilaisten blogeja tai tutkimuksia, varaamalla yhden kokonaisen päivän työviikostani omalle oppimiselleni vai jotain muuta? Koulutuspuolella töitä tekevänä näen, että tarvetta on monenlaisille oppimistilanteille ja oppimateriaalille: niin varsinaisille koulutustilanteille (kuten vaikkapa koulutuspäiville), luettavalle materiaalille, katsottavalle materiaalille monissa eri muodoissaan. Vaikka kaikki tieto onkin hyvin paljon enemmän meidän kaikkien saavutettavissa, ei siihen kuitenkaan välttämättä osaa ”tarttua” tai tietoa ei ehdi etsiä ellei se tule vastaan ”tuotteen” muodossa. Kuten esimerkiksi kirjan, koulutustilaisuuden tai vaikkapa podcastin muodossa.

Muutos on tullut jäädäkseen… vai onko?
Suurin osa meistä on jo hyväksynyt ajatuksen siitä, että muutos on pysyvä ilmiö työssä kuin työssä. Organisaatiomuutokset ja uusien työkalujen, teknologioiden ja prosessien käyttöönottoa tapahtuu harva se päivä.  Keskeneräisyyden kestäminen ja asioiden oikea priorisointi ovatkin mielestäni olennaisia taitoja työelämässä, mitkä eivät ole ainakaan omalla kohdallani mitenkään 100 % hallussa.  Meille kaikille näiden kanssa kamppaileville voi olla kuitenkin valoa tunnelin päässä näkyvissä. Sanotaan, että olemme nyt valtavan teknologisen murroksen keskellä, jonka takia joudumme tekemään ja taitamaan sekä ”vanhan” että ”uuden” työelämän taidot yhtäaikaisesti. (ks. esimerkiksi TEM:n raportti).  Murroksen jälkeen tämä muutoksen pysyvyys voi siis olla mennyttä?

Mitä taitoja kunta-alan ammattilaiset tarvitsevat tulevaisuudessa?
Suomalaisen Työn liiton teettämän tutkimuksen  mukaan erityisesti seuraavat työelämätaidot ja -kyvyt tulevat korostumaan tulevaisuuden työelämässä Suomessa:  teknologian käyttö, kyky sopeutua muutokseen, jatkuva oman ammattitaidon kehittäminen, kyky toimia eri kulttuureissa, kyky markkinoida omaa osaamista, luova ajattelu ja halua hakea uusia ratkaisuja, asiantuntijuus, itseohjautuvuus, ryhmätyötaidot, ihmissuhdetaidot. Aloimme Hallintoakatemiassa pohtimaan, että mitkä näistä taidoista ovat olennaisia erityisesti kunnissa. Kysymmekin nyt, mitä taitoja tulevaisuuden kunta-alan ammattilaiset tulevat tarvitsemaan sekä minkälaista koulutusta tulisi järjestää, että näitä taitoja voitaisiin kehittää. Vastaa lyhyeen kyselyymme, jonka toteutamme Kuntien Asiantuntijat – Kumula ry:n kanssa yhteistyöstä tästä. Kerromme kyselyn tuloksista Kuntatalolla Kuntamarkkinoilla 12.9.2018 klo 15.30 tilassa A3.1. Tervetuloa!

Ulla Tirronen
Koulutuksen ja kuntahallinnon ammattilainen, Hallintoakatemian erityisasiantuntija. Koulutukseltani olen HTM. Rakastan kuntia, hallintoa ja katson maailmaa usein digilasien läpi.

Pin It on Pinterest

Share This