Onko politiikka muuta kuin taitoa valehdella sopivalla tavalla?

Voltaire kysyi: onko politiikka muuta kuin taitoa valehdella sopivalla tavalla?

Kuntavaalit lähestyvät ja ehdokkaiden hankkiminen on käynnissä. Voltairen kysymys on ehkä jälleen ajankohtainen. En välttämättä uskalla lähteä vastaamaan Voltairelle, mutta yleisesti ajateltuna politiikassa voi olla kyse juuri tästä. Kun mietitään, miksi kunnallispolitiikka tai miksi kuntavaaliehdokkuus ei kiinnosta, kuulee vastauksena lähinnä sen, että politiikka on riitelyä, valehtelua ja nurkkakuntaista touhua. Muuttuuko politiikka tai maailma ikinä, jos kukaan meistä ei osallistu sen muuttamiseen tai huonon kehityksen vastustamiseen? Onko politiikka pelkkää riitelyä tai valehtelua?

Olen huono puhumaan aiheesta, sillä olen kieltäytynyt viime vuosina kuntavaaliehdokkuudesta. Syynä tähän on ollut halu korjata asioita, halu muuttaa maailmaa ja halu vaikuttaa. En löytänyt tätä mahdollisuutta politiikasta, löysin sen kouluttamisesta. Kuitenkin mietin yhä, miksi politiikka ei kiinnosta ihmisiä. Emmekö pysty korjaamaan asioita yhdessä, ottamalla vastuuta ja muuttamalla huonoja käytäntöjä?

Asiat näyttävät myös erilaisilta riippuen mistä niitä katsoo. Politiikassa joudutaan monesti tekemään kompromisseja tai valintoja monen vaikean päätöksen välillä. Viime aikoina ei ole ollut ylimääräistä jaettavaa. Päinvastoin; on jouduttu valitsemaan, mitä ainakin säilytetään. Siitä huolimatta, tämä on uutisoitu vain siitä näkökulmasta, mitä on hävitetty. Jokainen ehdokas, jokainen kuntapoliitikko, jokainen äänestäjä ja ääni ovat tärkeitä. Silti toivoisin näiltä vaaleilta keskittymistä asiaan ja keskittymistä kuntien kehittämiseen. Toivoisin myös sitä, että ne meistä, jotka eivät lähde mukaan, muistaisivat päätöksenteon vaikeuden.

Voltairen kysymys ei ollut huono. Siihen ei ole vastausta vieläkään.

LUE MYÖS