Oletko joskus ollut pohtinut, että olisipa kätevää, jos tiettyyn koulutukseen osallistuakseen ei tarvitsisi matkustaa koulutuspaikalle ollenkaan, vaan voisi saada saman koulutuksen osallistumalla omalta työpisteltään?
Tällaisia koulutuksia järjestetään enenevissä määrin. On esimerkiksi sellaista koulutustarjontaa, jossa osallistuja voi tulla paikan päälle tai osallistua etänä. Tämän lisäksi on koko ajan enenemmän myös koulutusta, joka järjestetään täysin etäkoulutuksena, mutta tiettynä ajankohtana, jolloin osallistujat pystyvät myös vaikuttamaan koulutuksen sisältöön esimerkiksi kysymyksin.
Kokosin muutaman vinkin osallistujan näkökulmasta, kuinka live-etäkoulutukseen eli videokoulutukseen osallistuessaan voi saada parhaiten irti koulutuksen sisällöstä:
Vinkkejä videokoulutuksen osallistujalle:
1. Pyri optimoimaan oma virkeystilasi ennen koulutusta (uni, ruoka, vesi).
2. Orientoidu koulutukseen etukäteen: mitä ainakin haluat koulutuksesta oppia? Kirjoita tärkeimmät kysymykset ylös, että muistat kysyä niitä, jos ne eivät tule koulutuksessa esiin.
3. Pidä huolta, että koulutuksen mahdollinen materiaali on saatavillasi koulutuksen alkaessa siinä muodossa, missä tykkäät (sähköisenä tai printattuna).
4. Testaa ennen koulutuksen alkamista tekniikan toimivuutta niillä välineillä, joilla aiot osallistua koulutukseen: äänen toimivuus, netin toimivuus.
5. Järjestä ympäristösi sellaiseksi, että se on sinulle sopivin paikka uuden oppimiselle (Yksin vai yhdessä kollegojen kanssa? Työpisteelläsi, kokoushuoneessa vai kotona? Kaiuttimien vai kuulokkeiden kautta koulutusta kuunnellen?)
6. Tunnista omat preferenssisi oppia ja pidä huolta, että voit tehostaa oppimistasi sopivilla keinoilla (miellekartoilla, muistiinpanoilla, toistamalla asioita ääneen, lukemalla materiaalia samalla, etsien lisätietoja netistä, pohtimalla kollegasi kanssa ääneen asiaa oman organisaation kannalta).
7. Tunnista ympärillä olevat mahdolliset häiriötekijät ja minimoi ne (kyselevät kollegat, puhelut, Google).
8. Pidä huolta, että käsilläsi on tieto siitä, että mitä teet, jos tekniikassa ilmenee ongelmia. Oman organisaatiosi Helpdeskin yhteystiedot ja/tai koulutuksen järjestäjän yhteyshenkilön yhteystiedot kannattaa varata lähelle ennen koulutuksen alkua.
Tuleeko sinulle mieleen joitain muita hyviä vinkkejä etäkoulutukseen osallistujalle?
***
Ulla Tirronen
erityisasiantuntija, Suomen Videokoulutus Oy
Kirjoittaja on Hallintoakatemian verkoston jäsen
Tuuli Tarukannel on FacebookTuuli Tarukannel on LinkedinTuuli Tarukannel on Youtube
Tuuli Tarukannel
ErityisasiantuntijaHallintoakatemia
Olen kuntia eri puolilla maata ja erilaisissa tehtävissä katsonut HTM. Kiinnostuksen kohteinani on kaikki kuntiin ja hallintoon liittyvä. En ole törmännyt ongelmaan, joka ei ratkeaisi lukemalla Harjula-Prättälää tai juoksemalla.
Asiasanat: , ,

Pin It on Pinterest

Share This