Sananvapaus – vapautta tarkastaa faktat

Joitakin vuosia sitten kunnallispoliitikkona lupasin pitää esityksen itselleni tärkeästä aiheesta. Tällä ehkä tarkoitettiin jotakin mukavaa teemaa, kuten vaikka ”musiikki” tai ”matkustelu”. Valitsin aiheeksi silloin sananvapauden. Se on ollut ja on yhä monella tavalla kiinnostava sivistyneessä yhteiskunnassa toimiva ja  siksi näkymätön ihmisoikeus (ja perusoikeus), joka kuitenkin tosiasiassa vaikuttaa jokaisen elämään joka päivä – vähintäänkin teoriassa. Kuitenkin silloin tämä aihevalinta herätti yleisössä vähän hymyilyä ja tilaisuuden järjestäjäkään ei sitä pitänyt ehkä mitenkään ajankohtaisena aiheena.

 ”Ihmisoikeuksien julistuksen artikla 19:

Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.”

Viime päivinä sananvapaus ja muutkin perusoikeudet ovat herättäneet keskustelua julkisuudessa. En niinkään ota kantaa siihen, mitä on tapahtunut, koska en pysty sanomaan mikä on totta. Kiinnostavan tästä keskustelusta tekee se, että meillä on monia tärkeitä ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia, joita ei (tarvitse) suureksi osaksi ajatella. Esimerkiksi kunnissa toteutetaan päivittäin hyvää hallintoa, sananvapauteen kuuluvaa julkisuusperiaatetta sekä toisaalta yksityisyydensuojaa. Niitä pidetään itsestäänselvyyksinä eikä edes ajatella, että saan tietooni lehdestä, netistä ja kaupungintalolta valtuuston päätökset tai joku käsittelee siellä henkilötietojani huolellisesti siksi, että se kuuluu oikeuksiini ihmisenä.

Joskus toivoisi, että nämä asiat tulisivat näkyviin myös positiivisen kautta. Meillä on mahtava perusoikeusjärjestelmä, jota toteutetaan hallinnon alatasolle asti kaikessa julkisessa toiminnassa. Jos sitä ei olisi, tulisi näkyväksi miten moneen asiaan se vaikuttaa. Jos sitä ei olisi, eläisimme jonkun muun meille antamien tietojen valossa. Maailmassa, jossa julkiseen hallintoon ei voisi uskoa. Nyt voi itse tarkistaa asioiden kulun alkuperäisestä lähteestä – kunhan vain vain jaksaa nähdä vaivan tehdä se. Mitä tällä halusin sanoa? Kaikilla on tietoa käytettävissä, se vain pitää hakea esiin. Julkiset kohut eivät ikinä anna oikeaa kuvaa siitä, miten asiat meni/menee. Meillä on oikeuksia, käytetään niitä.

PS: Ja vielä keskusteluun hyvästä kielenkäytöstä. Hyvän kielenkäytön näkökulmasta ehkä “jokseenkin hankala” lause osui silmiin ihmisoikeuksien julistuksesta: ”Keltään älköön mielivaltaisesti riistettäkö hänen omaisuuttaan.”

LUE MYÖS