Sihteerinä kuntayhtymässä – langat kädessä kohti sujuvampaa työelämää

Sihteerityö eri organisaatioissa on siinä mielessä työolosuhteiltaan samanlaista, että työssä pitää pystyä pitämään moneen suuntaan langat käsissä – ja mielellään vielä hymyssä suin. Pohdin lapseni balettiesityksessä hymyilyn ja myönteisen olemuksen merkitystä työelämässä. Balettiopettaja sanoi lapsille kenraaliharjoituksissa koko ajan, että ”hymyssä suin” ja ”ballerina ei koskaan unohda hymyillä”. Vaativa fyysinen suoritus ja esiintymisjännitys eivät välttämättä nosta hymyä kasvoille. Näinhän se meillä aikuisillakin töissä on. Monta asiaa kesken, eri kanavilta tulee pyyntöjä ja ehkä vaatimuksiakin. Samalla kuitenkin pitäisi muistaa hymy ja oma hyvä tunnekin, joka pitää hymyn huulilla ilman käskyä.

Kuntayhtymän sihteerin työ on siinä mielessä erityisen laajaa lankojen käsissä pitämistä, että työssä tulee muistaa organisaatio, asiakkaat ja vielä ne kuntayhtymään kuuluvat kunnat. Kaikki tuo työhön oman mausteensa ja oman lisänsä. Erilaisia toimintatapoja, kulttuureita ja lähestymistapoja. Erilaisia käytäntöjä ja rutiineja. Ehkä välillä jopa vähän raja-aitojen ylittämisiäkin eri kulttuurien välillä. Niinpä meillä onkin ajateltavana ja käsiteltävänä työssämme päivittäin sekä hallintoon että muuhun organisaation ja työelämään kuuluvat seikat.

Sitran arvioimat tulevaisuutta kuvaavat megatrendit (www.sitra.fi) ennakoivat meille muutosta meitä ympäröivässä maailmassa sekä työelämässä:

TRENDI 1: Työn ja toimeentulon arvoitus

         Teknologian nopea kehitys kuten digitalisaatio, robotisaatio, tekoäly ja automatisaatio muokkaavat lähes kaikkia tuntemiamme toimialoja. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole selvyyttä siitä, mitä työn murros lopulta tarkoittaa.

TRENDI 2: Edustuksellisen demokratian puhti on hukassa

         Länsimaissa on puhuttu demokratian rapautumisesta tai jopa kriisistä jo vuosia. Toimiakseen demokratia kaipaa vahvistamista, uusia toimintatapoja ja parempaa osallisuuden toteutumista.

TRENDI 3: Talous tienhaarassa

         Vaikka maailmantaloudessa on monia piristymisen merkkejä, on kasvu silti haavoittuvaa. On korkea aika pohtia, haemmeko kasvua hinnalla millä hyvänsä?

Kaikki tämä väistämättä vaikuttaa työhömme ja elämäämme sekä kuntayhtymiin toimijoina. Mikä on niiden tulevaisuus ylipäänsä? Tässä murroksessa on monta asiaa hyväksyttävänä ja opittavana, mutta perehtymällä ja omaa työhyvinvointiaan (ja sitä hymyään) vaalimalla jokainen meistä voi sopeutua isojen asioiden muutokseen ja niihin jokapäiväisempiin jatkuviin uudistuksiin lainsäädännössä, hallinnossa ja työtavoissa.

Motivoivaa vuotta 2019 kaikille!

Nyt sinulla kuntayhtymän sihteeri, onkin tilaisuus päästä keskustelemaan kollegoidesi kanssa ja kuulemaan ajankohtaisista hallinnon asioista sekä työssä jaksamisesta kuntayhtymien näkökulmasta koulutukseemme 11.12.2019 Tampereelle (taikka halutessasi etänä): http://hallintoakatemia.fi/kuntayhtyman-sihteerin-koulutuspaiva-11-2-2019-tampere/

LUE MYÖS