Tehokkuus ei tarkoita säästöjä

Viikonlopun seminaarissa käytiin paljonkin keskustelua "maakuntaluonteista" eli eri maakuntien asukkaille ominaisista luonteenpiirteistä. Ehkä (yli)positiivisuuteni ja "jees-miehen" asenteeni on jonkinlaista Keski-Suomen maakuntaluonnetta. Kiinnitän huomioita positiivisiin uutisiin ja yritän katsoa ratkaisuja, enkä välttämättä näe pitkää ja vaikeaa tietä ratkaisuun. Tosin opittavaa vielä on ainakin uusimaalais-pirkanmaalaiselta lapseltani: kysyin miten hän pystyy elämään huoneensa sotkussa, johon hän vastasi "Mä en näe siinä sotkua, vaan kesken olevan leikin".
Uutisia lukiessani sattui silmiinitämä Lempäälän positiivinen uutinen. 
Pienin keinoin on lähdetty kehittämään uutta. Työntekijät ideoivat omaa työtään ja ideoita on tullut suuri määrä. Ideoita myös toteutetaan. Asian uutisarvo ei ole tässä, vaan siinä, että tällä on jo nyt saatu aikaan talouden kohenemista. On pienestä kiinni, kuinka tehokkuuteen ja tehostuksiin suhtaudutaan. Liian usein tehokkuus nähdään säästöinä ja säästöjen takana nähdään heti sairaslomat, yt:t, huono työilmapiiri ja yleinen negatiivisuuden kierre. Tehokas toiminta ja tehostus nähdään siis pelkkänä kauniina sanana säästöille, vaikka tehostamiselle olisi aitoakin tarvetta.
Tämä Lempäälän kunnan helpon kuuloinen ratkaisu ei varmasti ole syntynyt itsestään ja yhtäkkiä. Siitä huolimatta mm. tässä kunnassa ja hankkeessa on mielestäni osoitettu, että myös kunnan muutos voi tapahtua nopeasti.
Kun tehdään päätöksiä ja sen jälkeen seisotaan niiden takana, saadaan nopeita tuloksia aikaan. Nämä tulokset eivät ole välttämättä aina säästöjä tai heikennyksiä, vaan ne voivat olla myös tehokkuutta! Ja jokainen kunta voi oikeasti kääntää suuntaansa.
Jää nähtäväksi, puhuuko tässä keskisuomalaisuus vai ei.

LUE MYÖS