Terveiset Kuntamarkkinoilta 2022!

Hallintoakatemia hyppäsi torstaina 15.9. aamujunaan ja suuntasi Helsinkiin, Kuntatalolle, jossa järjestettiin pitkästä aikaa live-tapahtumana Kuntamarkkinat 2022. Tiedossa olikin mukava verkostoitumispäivä, jonka aikana saimme uusia koulutusideoita ja kävimme mielenkiintoisia keskusteluita eri näytteilleasettajien kanssa. Kuntamarkkinoilla oli edustettuna monipuolisesti eri toimialojen edustajia, joten Hallintoakatemian näkökulmasta mukaan tarttui esite jos toinenkin uusia yhteistyökuvioita ajatellen.  

Ajatuksia herättävien keskusteluiden lisäksi kävimme kuuntelemassa ajankohtaisia ja mielenkiintoisia puheenvuoroja. Esimerkiksi Koulutuspolitiikka on kuntapolitiikkaa, tarjosi näkökulmia siitä, miten koulutuksen saavutettavuutta voidaan edistää, kun syntyvyys on laskenut ja pienemmistä kunnista muutetaan yhä enemmän isompiin kuntiin. Puheenvuorossa nostettiin esiin tärkeitä kysymyksiä: Mistä oppilaita kunnan kouluihin? Miten opettajia ja muita osaajia kuntaan? Miten toimia, kun oppilaiden tarpeet monimuotoistuvat ja alueemme eriytyvät? Kuntaliiton Verkostoperuskoulu -hankkeessa (2022-2024) kehitetään kuntien ja opetuksen järjestäjien yhteistyömuotoja, joilla voidaankin vastata perusopetuksen saatavuuteen. Yhteistyöllä voidaan pyrkiä myös kohti monipuolisempia opetuksen järjestämistapoja. Voisiko esimerkiksi etäopetusta hyödyntää yhä enemmän? Olisiko oppilaalla lyhyempi koulumatka toisen kunnan kouluun? Monimuotoiset tavat sekä järjestää että tarjota koulutusta ja opetusta tulee nähdä koulutuspoliittisesti vahvuutena. 

Soteuudistus sekä hyvinvointialueille siirtyminen ja siihen liittyvät aiheet olivat myös ohjelman avainasemassa. Teema oli laajasti ja moninäkökulmaisesti esillä Kuntamarkkinoiden molempina päivinä. Puheenvuoroissaan asiantuntijat pohtivat muuttuvaa sote-palveluiden kokonaisuutta ylijohdon johtamisesta palvelujen digitalisaatioon. Yhdeksi tärkeäksi läpileikkaavaksi kysymykseksi nousi kysymys siitä, miten uudistus käytännössä toteutetaan ja miten se heijastuu työntekijöiden työtehtäviin. Tähän liittyen oli kiva huomata, että monien osallistujien mielestä ratkaisevina tekijöinä toimivat yhteistyö sekä käytännönläheinen ja ajantasainen kouluttautuminen. 

Päivän päätteeksi pääsimme kuuntelemaan myös muita ajankohtaisia ilmiöitä käsitteleviä puheenvuoroja mm. Miten TE2024-uudistukseen voi valmistautua? ja Tulevaisuutta luomassa covid-19-kokemusten pohjalta – Vammaisten ja ulkomaalaistaustaisten ihmisten selviäminen poikkeus- ja kriisitilanteissa. Puheenvuorojen jälkeisistä vuorovaikutteisista keskusteluista saimme erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä kunta-alan tulevaisuuteen ja potentiaalisiin tulevaisuuden koulutustarpeisiin.  

Kuten aina, messuilla on niin paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, että aika tuntui loppuvan kesken. Kaiken kaikkiaan Kuntamarkkinat 2022 tarjosi idearikkaan ja kohtaamisia täynnä olevan päivän, josta suuntasimme kangaskassit täynnä uusia ideoita (ja niitä heijastimia) juna-asemaa kohti.  

Elina Lähteemäki & Anastasiia Antokhina

LUE MYÖS