Toimistotyö kunnassa – yhdessä me teemme sen näkyväksi

Me Hallintoakatemiassa olemme puhuneet ja pitäneet paljon esillä näkymättömän toimistotyön ja hallinnon työn merkitystä. Itsekin olen saanut kuulla olevani ”paperinpyörittäjä” (nykyään ehkä Wordin pyörittäjä?), helvetin kehittäjä, turha kuluerä taikka kumileimasin. No, tänä päivänä olen sitä ylpeästi ja sen päälle vielä turha konsultti ja tyhjänpuhuja. Silti aloitan ison osan työaamuista ihan iloisena ja ylpeänä ammatistani. Ammatillinen identiteettimme muodostuu vuosien saatossa osaamisemme ja palautteen lisäksi varmasti myös siitä, että meillä on joku piiri, jossa voimme puhua toisten samanlaisten ammattilaisten kanssa. Heidän kanssaan, jotka ymmärtävät miten hyvältä tuntuu astua asiakirjoilta tuoksuvaan hiljaiseen arkistoon tai saada käyttää kokonainen tunti jonkun asiakirjan laatimiseen kunnolla. Tai huomata, kun kollega on kehittynyt ja ottanut huomioon yhteiset valmistelu- ja liitekäytännöt. Tai miltä tuntuu onnistua tekemään täydellinen pöytäkirja. Tai mitä näitä hallintotyön arkisia onnenhetkiä nyt voikaan olla. 

Maailmassa, jossa juhlitaan näyttävästi hyvin erityyppisiä saavutuksia kuin hallinnon saavutukset, voi joskus tuntea olevansa yksin. Mutta ei, emme me ole. Me teemme sitä yhdessä luoden kuntiin hyvää toimintakulttuuria ja vaihtaen ajatuksia. Tulevaisuuden työtä tehdään aiempaa enemmän verkostoissa ja se onkin yksi keino lisätä oman työn arvostusta. Mielekäs työ motivoi meitä oppimaan uusia tapoja tehdä ja tekemään työtään jatkuvasti parantaen.

Toimistotyö tapahtuu monesti ilman melua itsestään pitäen huomaamatta taustalla. Toimistotyötä pidetään osin myös itsestäänselvyytenä ja siltähän sen on tarkoitus näyttääkin. Pohja erilaisille prosesseille, joihin voi luottaa ja jotka toimivat. Toimistotyö myös vaikuttaa kaikkeen kunnan toimintaan ja palveluprosesseihin, sillä se läpileikkautuu koko kunnan organisaation halki. 

Pystyn istumaan hiljaa tuolilla ja hymyilemään pöytäkirjaa pitäen tai hyvistä kokouskäytännöistä puhuen, mutta joskus on sellainen tunne, että paremmalle hallinnolle pitäisi nostaa malja taikka muutama. Joskus haluaisin nähdä palkintokorokkeella juhlittavan parasta hallintosääntöä, parasta päätöstä tai hienointa toimistotyön oivallusta. ”Tämä on vuoden paras asianhallintaohjelman käyttäjän innovaatio”. Mutta minulle riittää myös se, että voimme verkostoitua, kokoontua yhteen ja vaihtaa keskenämme parhaita käytäntöjä. Voimme taas kohdata ja vaihtaa pari sanaa siitä, mikä meitä työssämme innostaa ja mitä voisimme tehdä toisin. 

Sokrateksenkin kerrotaan sanoneen, että: ”Eivät puut ja pellot minulle mitään opeta, vaan ihmiset, joita kohtaan kaupungissa.” 

Onkin tullut jälleen aika kohdata osin etänä, osin yhdessä:

Toimistotyö kunnassa – sihteerien koulutuspäivät

Kirjoittajana Hallintoakatemian Tuuli Tarukannel

LUE MYÖS