Toimitusjohtajan puolivuotiskatsaus – miltä vuosi 2021 on näyttänyt tähän mennessä?

Vuosi 2021 on tähän saakka ollut Hallintoakatemialle hyvin erilainen vuosi kuin viime vuosi tai sitä aiemmat. Olemme saavuttaneet paljon niistä asioista, jotka joskus tuntuivat kaukaisilta haaveilta. Katariina pyysi summaamaan puolen vuoden tunnelmia blogiin ja jäin pohtimaan sitä, mistä tämä kaikki johtuu. Palasin myös puolen vuoden takaiseen vaikean koronavuoden jälkeiseen tilinpäätösblogiin ja epäilen, että yksi suurimmista syistä on tässä, mitä puoli vuotta sitten kirjoitin: ”Teen tätä siksi, että uskon, että tällä tavoin jonakin päivänä pystyn vaikuttamaan johonkin tärkeään.
Meille on muodostunut Hallintoakatemian ympärille aidosti hallintoa ja kuntia rakastava verkosto, joka jakaa yhteisen ajattelutavan. Yhdessä olemme päässeet tähän ja yhdessä pääsemme tästä myös eteenpäin.”

Me olemme nyt entistä suurempi ja sitä kautta myös hallintoa monilta kulmilta lähestyvämpi porukka. Me saavutimme yhdessä alkuvuodesta ison harppauksen, kun koronan jälkeisen vaikean vuoden jälkeen aloimme koota uskoamme siihen, mitä teemme. Se usko ja uskolliset asiakkaat tuottivat tulosta: tänä vuonna pidimme ensimmäisen yli 100 hengen koulutuksen ja kevään aikana niitä on pidetty jo monta. Tämä johtaa siihen, että joudun tekemään benji hypyn. Lupasin joskus, että kun meillä on yli 100 osallistujaa koulutuksessa, niin hyppään benji hypyn. Olen aloittanut harjoitukset jo Särkänniemessä. Vielä en ole päässyt edes Boomiin saakka. Mutta syksyllä en kehtaa tulla töihin, jos en ole hypännyt. Lapseni bisnesidea olikin se, että pitää tehdä koko ajan hurjempia tavoitteita ja hurjempia lupauksia, niin ne toteutuvat. Sitähän se yrittäjän luonne kai pohjimmiltaan vaatiikin. Julkishallintoa lähellä olevana organisaationa jalat on kuitenkin suurimman aikaa pidettävä maassa ja katse kirjoissa.

Aiempien tilinpäätösblogien tapaan teen nyt tilinpäätöstä seuraavasti: mitä haluan lopettaa, mitä haluan jatkaa ja mitä haluan aloittaa.

Tämän lopetan
Lopetan sellaiset ajatukset, että jonkun asian kuuluu olla tietyllä tavalla. Kun päästimme irti meidän vanhasta koulutusalustasta ja muistakin turhista prosesseista, meiltä vapautui paljon aikaa muuhun, kuten koulutusten suunnitteluun ja muuhun tuotekehitykseen. Lopetan ajattelemasta, että joku investointi tai satsaus olisi sellainen, että sen kanssa pitää elää. Lopulta väärät valinnat vievät aikaa siltä kaikkein tärkeimmältä eli ihmiseltä itseltään. Olemmekin kehittäneet monia hyviä asioita kevään aikana: koulutuksiin osallistumista ja ilmoittautumista. Meidän lisäksemme tämä säästää aikaa ja vaivaa koulutuksiimme osallistuvilta. Meillä on vielä hyvin muistissa viime vuosi, jolloin mihinkään ei pystynyt luottamaan. Kaikki tuntui hallitsemattomalta. Siksi tänä vuonna onkin ollut hyvä vetää viime vuoden opit yhteen ja korjata heikot kohdat. Syksyyn lähdetäänkin paljon avoimemmin mielin. Mutta ei hätää, koulutuksemme käsittelevät siitä huolimatta edelleenkin uusien ulottuvuuksien ja avaruuden ilmiöiden sijaan arjen hallinnon työkaluja ja parempaa hallintoa. Siitähän se hyvä arki ja työelämä muodostuu.

Tätä jatkan
Yksi asia, josta olen tosi tyytyväinen Hallintoakatemian toiminnassa on se, että olemme saaneet kootuksi hallintoa eri tavoin rakastavista ihmisistä verkoston, joka yhdessä kanssamme pohtii hallinnon kysymyksiä ja sitä, mitä kunnissa ja organisaatioissa on meneillään. Tämän vuoden aikana on tuntunut hyvältä esimerkiksi, kun hallintoa vihannut henkilö on sanonut lähes oppineensa meidän ansiosta rakastamaan hallintoa taikka olemme löytäneet verkostojemme avulla useisiin hankaliin aiheisiin asiantuntijan. Siihen olemme myös tyytyväisiä, että koulutuspalautteessamme mainitaan hyvin usein meidän kouluttajien hyvä käytännön tuntemus ja konkreettisten arjen vinkkien antaminen työhön. Jatkan ja jatkamme kaikki yhdessä verkostojemme kehittämistä ja nykyisen verkoston kanssa yhteiseloa. On mukavaa, kun ympärillä on ihmisiä hyvinä ja huonoina aikoina. Viime vuonna tuki tuli tarpeeseen monessakin mielessä ja tänä vuonna on ollut mukava iloita yhdessä.

Tämän aloitan
Jatkan sen opettelua, etten murehdi etukäteen turhista asioista. Asioita tapahtuu koko ajan. Monesti siinä hetkessä huonolta tuntunut asia osoittautuukin jälkikäteen hyväksi asiaksi, joskus jopa suorastaan lahjaksi. Tänäkin vuonna moni asia on lopulta ratkennut itsestään. Tietysti monet asiat vaativat ennakointia, riskienhallintaa ja reagointia. Mutta on paljon sellaisia asioita, joita ihmiset murehtivat etukäteen turhaan. Mitä jos mokaan? Mitä, jos jotakin hajoaa? Mitä jos, mitä jos… Olen muutenkin huoleton stressaaja. En stressaa koskaan isoista asioista, saatan vaikuttaa välillä jopa huolettomalta tekemään isoja ja merkittäviä päätöksiä. Mutta kääntöpuolena takerrun helposti pieniin yksityiskohtiin ja tarkistan jotakin asiaa Finlexistä sata kertaa. Jatkan polkuani kohti rationaalista stressaamista. Korjaamisestakin voi arjessa tehdä prosessin, joka tapahtuu juuri oikeaan aikaan.

Toivotan kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme oikein lämmintä, virkistävää ja mahtavaa kesää! Tänä kesänä matkaillaan varmasti paljon kotimassa, ehkä törmäämme jossakin. Lisäksi haluan sanoa työkavereilleni sekä hallituksellemme, osakkaille, verkostomme jäsenille ja kouluttajillemme, että kiitos, kun olette osa Hallintoakatemian tarinaa ja arkea.

Tuuli Tarukannel

LUE MYÖS