Olin sunnuntaina mukana vaalilautakunnan työskentelyssä: laittamassa äänestyspistettä kuntoon, ottamassa vastaan äänestäjiä, leimaamassa vaalilipukkeita ja lopulta laskemassa ääniä.

Päivän aikana tarvittiin kyniä, paperia, teippiä ja leimasinta. Pään sisälläni hyräilin vanhaa aakkoslaulua plärätessäni vaaliluetteloa A:sta K:hon. Ihmettelimme vaalilautakunnan jäsenten kanssa yhdessä, miksi toisessa jonossa on vilkkaampaa: ovatko sukunimeltään aakkosten loppupäässä olevat henkilöt innokkaammin äänestäviä tällä alueella? (Hypoteesi osoittautui lopulta vääräksi – oli vain toimittu oikeusministeriön suosituksen mukaan.

Äänestysajan loputtua laskimme äänet yksi kerrallaan hyödyntäen muistilappuja, kyniä ja taskulaskinta. Tarkastuslaskenta suoritettiin excelin avulla läppärillä, että laskentatulos varmasti pitää paikkaansa.

Näin digitalisaation vankkumattomana kannattajana, en voinut kuin toivoa hiljaa mielessäni, että tästä paperiäänestyksestä päästäisiin jo eteenpäin. Mutta kannattaako tätä oikeasti toivoa? Sähköisyyttä on kokeiltu vaaleissa huonoin tuloksin vuoden 2008 kunnallisvaaleissa Karkkilassa, Kauniaissa ja Vihdissä. Silloin jouduttiin lopulta uusimaan kuntavaalit näiden kuntien osalta.

Myös viime sunnuntain kuntavaaleissa sähköisyyden tuonti mukaan pieneltä osaltaan toi mukanaan kommervenkkejä: 11 kunnassa käytössä ollut sähköinen vaaliluettelo oli pettänyt ja aiheuttanut sen, että tietokone väitti joidenkin äänioikeutettujen jo äänestäneen, vaikka eivät olleet. Aika näyttää joudutaanko joissakin kunnissa vielä uusimaan nämäkin vaalit.

Äänestyspisteelläni ei onneksi törmätty tähän ongelmaan ja äänestyspäivä sujui hyvin. Vaikka paperiäänestys voi ehkä tuntua ”vanhanaikaiselta”, ei sen toteutuksessa ole todellisuudessa oikeastaan ongelmaa. Siksi tällaisen digi-intoilijankin on vaan hyväksyttävä, että on parempi välillä olla luomatta uusia ongelmia sähköistämällä suuna päänä olennaisinta osaa demokratiasta. Ei ainakaan ennen kuin on ratkaistu se, millä tavalla sähköinen äänestys tuottaa enemmän etuja kuin ongelmia.

Ulla Tirronen
Koulutuksen ja kuntahallinnon ammattilainen, Hallintoakatemian erityisasiantuntija. Koulutukseltani olen HTM. Rakastan kuntia, hallintoa ja katson maailmaa usein digilasien läpi.
Asiasanat: , ,

Pin It on Pinterest

Share This