Kuntaliitolla oli vuonna 2009 käynnissä Uusi kunta 2017 hanke, jossa olin mukana. Uusi kunta 2017 on nyt täällä ja yritin miettiä, mikä hankkeen tavoitteista ja ajatuksista on toteutunut ja mikä ei. Hyviä ajatuksia, hyviä ennusteita, joista moni on toteutunut ja yhtä moni ei. Kiinnostava hanke ja kiinnostava raportti, mutta sen avulla en pystyisi uutta kuntaa määrittelemään.

Tämän huomattuani, aloin miettimään, mitä olen vuoden 2009 jälkeen OPPINUT kiertäessäni kuntia. Olen varmasti nähnyt satoja kuntia, tavannut tuhansia kuntaihmisiä ja kuullut yhtä monta kuntatarinaa/elämäntarinaa. Kaikki tämä on johtanut eri suuntaan, kun vuonna 2009 ajattelin. Vuoden 2009 minä olisi liittänyt kunnat yhteen, käsitellyt sitä hallinnollisena uudistuksena, jossa joku häviää ja joku voittaa ja koko muutoksen positiivinen tulos näkyy ehkä kymmenen vuoden päästä.

Kaikki kokemukset eivät ole olleet positiivisia ja kaikki nähty ei ole onnistunut vakuuttamaan itsehallinnon ja kuntien erilaisuuden säilyttämisen puolesta. Se, minkä olen oppinut, on kuntien asukkaiden tarpeiden erilaisuus ja erityisesti asuinpaikan valinnalla haettu elämäntavan erilaisuus. Me ei ehkä julkisen hallinnon ja talouden näkökulmasta tarvita pieniä kuntia, joissa tehdään pieniä päätöksiä valtuustotasolla, tullaan juuri ja juuri toimeen ja ei pärjätä missään vertailuissa. Pieniä kuntia tarvitaan niitä ihmisiä varten, jotka oikeasti haluavat asua ja elää omassa kotipaikassaan, päättää omista asioistaan ja vaikuttaa lähellään tapahtuviin asioihin. Tai niitä ihmisiä, jotka haluavat vielä palata kotiinsa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, että moni on valmis maksamaan tästä esimerkiksi korkeampina veroina, pidempinä matkoina ja heikompina palveluina. Olen oikeastaan jopa vaikuttunut siitä, miten omaa kuntaa puolustetaan.

Kunta 2017 ei ole sellainen kuin odotin. Enkä itsekään asu siellä, missä olisin luullut. Asun kunnassa, jonka olemassaolosta en edes tiennyt silloin. Mutta mitä siitä? Elämässä ja kuntaelämässä ei voi välttyä muutoksilta. Nyt ei uskalla ennustaa edes sitä, millainen on kunta 2018.

Tuuli Tarukannel on FacebookTuuli Tarukannel on LinkedinTuuli Tarukannel on Youtube
Tuuli Tarukannel
ErityisasiantuntijaHallintoakatemia
Olen kuntia eri puolilla maata ja erilaisissa tehtävissä katsonut HTM. Kiinnostuksen kohteinani on kaikki kuntiin ja hallintoon liittyvä. En ole törmännyt ongelmaan, joka ei ratkeaisi lukemalla Harjula-Prättälää tai juoksemalla.
Asiasanat: , , ,

Pin It on Pinterest

Share This