Uusi kunta ..vai sittenkin vanha kuntalaisuus?

Entisen kotikaupunkini koulutusta valmistellessani ja ajatellessani itselleni läheisesti tutun kunnan asioita ja tulevaisuutta, aloin pohtimaan kuntalaisuutta. Kuinka moni kuntalainen miettii, minkä tahon palvelua käyttää, kenen bussilla matkustaa tai kuka ylläpitää jalkapallokenttää tai auraa teitä? Silloin, kun asiat sujuvat, ei tarvitse tietää vastausta näihin kysymyksiin. Vasta silloin kun ongelmia ilmestyy, aletaan miettiä kuka asiasta oikein vastaa.
Merkittävä asia kuntalaisen näkökulmasta on kuntalaisuudessa ja identiteetissä. Kunta on monelle esimerkiksi asuinkunta, syntymäkunta tai opiskelukunta. Itsekin olen Helsingissä syntynyt jyväskyläläinen, joka on opiskellut Joensuussa ja muuttanut Keravalta nykyiseen asuinkaupunkiin Parkanoon. Kaikilla kunnilla on eri merkitys, mutta – kuntakiinnostuksestani huolimatta – en mieti näitä kaupunkeja palvelujen, hallinnon tai politiikan kautta. Ajattelen esimerkiksi millaista missäkin kaupungissa on ollut asua ja mitä missäkin paikassa on tapahtunut. Syystä tai toisesta – lähes kaksikymmentä vuotta muuton jälkeen – ajattelen sisimmässäni olevani yhä jyväskyläläinen.
Mielestäni kunnan rooli ja olemassaolon oikeutus muodostuu siitä, mitä se tekee ja miten se tehtävässään onnistuu. Oikeutus kunnan olemassaoloon syntyy myös osallisuuden tunteesta ja siitä, mitä kunta oikein saa aikaan ja miten se onnistuu palvelutehtävässään.
Varmastikin nyt sote/kunta/itsehallinto/(laita tähän haluamasi uudistuksen nimi sulkujen tilalle)-uudistuksessa puhutaan pitkälti palvelutehtävien uudelleenjärjestelyistä. Mutta kun kunta ei ole kuitenkaan terveyskeskus suurimmalle osalle meistä, vaan kunta voi määritellä identiteettiämme tai sitä, miten meihin suhtaudutaan. Kunta voi jopa määrittää kasvatustyyliä taikka elämäntapaa.
Viikon tärkein ajatus itselleni olikin, että vaikka mikä tahansa uudistus kuntapalveluihin on tulossa (saa nähdä mikä),  kuntalaisuuteen liittyvää identiteettiä kukaan ei voi viedä meiltä pois. Ja osana elinvoimatehtävää sen merkitys tulee korostumaan. Kunnille jää hyvin keskeinen tehtävä, jos mietitään sitä, mikä ihmisen elämään oikeasti vaikuttaa.

LUE MYÖS