Entisen kotikaupunkini koulutusta valmistellessani ja ajatellessani itselleni läheisesti tutun kunnan asioita ja tulevaisuutta, aloin pohtimaan kuntalaisuutta. Kuinka moni kuntalainen miettii, minkä tahon palvelua käyttää, kenen bussilla matkustaa tai kuka ylläpitää jalkapallokenttää tai auraa teitä? Silloin, kun asiat sujuvat, ei tarvitse tietää vastausta näihin kysymyksiin. Vasta silloin kun ongelmia ilmestyy, aletaan miettiä kuka asiasta oikein vastaa.
Merkittävä asia kuntalaisen näkökulmasta on kuntalaisuudessa ja identiteetissä. Kunta on monelle esimerkiksi asuinkunta, syntymäkunta tai opiskelukunta. Itsekin olen Helsingissä syntynyt jyväskyläläinen, joka on opiskellut Joensuussa ja muuttanut Keravalta nykyiseen asuinkaupunkiin Parkanoon. Kaikilla kunnilla on eri merkitys, mutta – kuntakiinnostuksestani huolimatta – en mieti näitä kaupunkeja palvelujen, hallinnon tai politiikan kautta. Ajattelen esimerkiksi millaista missäkin kaupungissa on ollut asua ja mitä missäkin paikassa on tapahtunut. Syystä tai toisesta – lähes kaksikymmentä vuotta muuton jälkeen – ajattelen sisimmässäni olevani yhä jyväskyläläinen.
Mielestäni kunnan rooli ja olemassaolon oikeutus muodostuu siitä, mitä se tekee ja miten se tehtävässään onnistuu. Oikeutus kunnan olemassaoloon syntyy myös osallisuuden tunteesta ja siitä, mitä kunta oikein saa aikaan ja miten se onnistuu palvelutehtävässään.
Varmastikin nyt sote/kunta/itsehallinto/(laita tähän haluamasi uudistuksen nimi sulkujen tilalle)-uudistuksessa puhutaan pitkälti palvelutehtävien uudelleenjärjestelyistä. Mutta kun kunta ei ole kuitenkaan terveyskeskus suurimmalle osalle meistä, vaan kunta voi määritellä identiteettiämme tai sitä, miten meihin suhtaudutaan. Kunta voi jopa määrittää kasvatustyyliä taikka elämäntapaa.
Viikon tärkein ajatus itselleni olikin, että vaikka mikä tahansa uudistus kuntapalveluihin on tulossa (saa nähdä mikä),  kuntalaisuuteen liittyvää identiteettiä kukaan ei voi viedä meiltä pois. Ja osana elinvoimatehtävää sen merkitys tulee korostumaan. Kunnille jää hyvin keskeinen tehtävä, jos mietitään sitä, mikä ihmisen elämään oikeasti vaikuttaa.

Lisää aiheesta

Miltä luottamuksensuoja meitä suojaa? Ihmisillä on erilaisia harrastuksia. Yksi omistani on miettiä eri laeista suosikkipykäliäni (tiedän, hanki elämä -> mutta hetkinen, tämä on mun elämää...
Viimeinen katsaus kuntien vuoteen 2017 Vaikka olemme eläneetkin jo jonkin aikaa vuotta 2018, otetaan tiivis katsaus viime vuoden keskusteluihin. Vuosi oli koulutuskentällä sikäli poikkeukse...
Voivatko kuntien työntekijät huonosti? Onneksi mikään ei ole mustavalkoista. Suurin osa kuntien työntekijöistä näyttää tilastojen perusteella voivat hyvin. Suurin osa asioista sujuu ja eten...
Vaalipäivän ajatuksia – kuka kunnissa oikeas... ”Junailtuja maakauppoja, vaikuttamista kunnan hankintoihin tai oman asuinalueen etujen ajamista kevyen liikenteen väylän rakentamisessa. Kansan rivei...
Tuuli Tarukannel on FacebookTuuli Tarukannel on LinkedinTuuli Tarukannel on Youtube
Tuuli Tarukannel
ErityisasiantuntijaHallintoakatemia
Olen kuntia eri puolilla maata ja erilaisissa tehtävissä katsonut HTM. Kiinnostuksen kohteinani on kaikki kuntiin ja hallintoon liittyvä. En ole törmännyt ongelmaan, joka ei ratkeaisi lukemalla Harjula-Prättälää tai juoksemalla.
Asiasanat: , , , , ,

Pin It on Pinterest

Share This