Vaalipäivän ajatuksia – kuka kunnissa oikeasti päättää?

”Junailtuja maakauppoja, vaikuttamista kunnan hankintoihin tai oman asuinalueen etujen ajamista kevyen liikenteen väylän rakentamisessa.
Kansan riveissä virkamiehen saatetaan kokea vaikuttavan päätöksentekoon ja päättäjiin vaikkapa edellä luetelluilla tavoilla. Valmistelijan roolissa olevilla virkamiehillä on toki paljon valtaa, mutta kumpi todellisuudessa on tiukemmin kuntapolitiikan vallan kahvassa: virkamies vai luottamushenkilö?”

Näin alkaa tämä uutinen: http://yle.fi/uutiset/3-9549697

Syyksi esitetään esimerkiksi sitä, että kokematon valtuutettu antaa hallintosäännössä liikaa valtaa viranhaltijoille. Olen eri mieltä. Jos hallintosäännössä annetaan liikaa päätöksiä tehtäväksi (kokemattomalle) valtuustotasolle asti, päätöksenteosta tulee hidasta, jäykkää ja byrokraattista. Oikeat päätökset pitää tehdä oikeissa paikoissa: valtuusto linjaa, viranhaltija toimii. Poikkeustapauksessa viranhaltija voi käyttää toimivaltaansa väärin, kuten uutisessa kuvataan, eli ajaa vaikka alueensa etua. Poikkeustapauksessa myös luottamushenkilö voi tehdä näin eli valita vaikka puoluekavereitansa virkoihin. Mutta tuskin kunnallisvaaleihin tai virkavaaleihin lähdetään kovinkaan usein väärien vaikuttimien vuoksi, vaan halusta vaikuttaa asioihin tai tehdä työtä kunta-asioiden parissa.
Tänään illalla nähdään jännittävien kunnallisvaalien lopputulos. Näissä vaaleissa moni valtuutettu pääsee tekemään isoja ratkaisuja heti kauden alusta. Moni kunta on ehtinyt juuri hyväksyä uuden hallintosäännön ennen kauden alkua ja uutta kuntastrategiaa ollaan tehty tai tekemässä. Maakuntauudistus etenee omia polkujaan ja uuden kuntalain käytäntöön vieminen on kesken. On niin paljon kiinnostavia uusia asioita, ettei oman edun tavoitteluun edes jää aikaa. Arvostan jokaista vaaleissa ehdolla ollutta, valituksi tullutta ja vaalityötä tehnyttä. Jokainen kunta saa äänestäjien parhaaksi katsomat päättäjät tänään illalla. Olipa lopputulos mikä tahansa, edessä on kiinnostava kausi, josta ei puutu isoja päätöksiä. Suurin osa näistä päätöksistä tehdään aivan varmasti oikeassa paikassa ja oikein perustein.

LUE MYÖS