Verkkokurssit – tulevaa vai mennyttä?

Etäkoulutukset ovat lisääntyneet todella paljon korona-aikaan. Esimerkiksi Google Trendsissä webinar- ja webinaari-sanojen hakumäärät kasvoivat huimasti maaliskuusta lähtien. Lisäksi markkinoille on tullut paljon uusia webinaareja tarjoavia toimijoita ja toteutettiinhan koulukin pitkään etänä. Kaikenlainen muukin etäasiointi on lisääntynyt ja kehittynyt huimasti. Etäilyn kätevyyden ymmärtää kunnolla vasta nyt, kun moneen tunnin palaveriin menee oikeasti se tunti eikä tunti + 4 tuntia matkoja Tampereelta Helsinkiin. Eiköhän moni etäasia ole tullut jäädäkseen.

Verkkokurssit sen sijaan ovat olleet meille kysymysmerkki. Kun verkkokurssit olivat uusi asia (ainakin Suomessa), niiden suosio oli suurta. Webinaarien yleistyttyä verkkokurssit kuitenkin alkoivat väistymään. Riippuu varmasti myös opiskeltavasta aiheesta, mikä tapa kouluttautua on kätevin ja järkevin. Me kuitenkin päätimme alkaa jälleen uskomaan verkkokursseihin.

Olen aiemmin vanhassa blogissa kertonut, miksi opiskelen itse verkkokursseilla ja nämä syyt pätevät yhä:

“Miksi opiskelen itse verkossa:

  1. Ehdin yleensä parhaiten opiskelemaan illalla. Silloin on muutenkin rauhallisin aika: puhelin ei soi, viestejä ei tule ja lapset ovat menneet nukkumaan. Aivoni myöskin toimivat siten, että illalla luettu tai kuunneltu jää yöksi mieleen ja on yön aikana painunut muistiin. Pysyn sen sitten tarvittaessa kaivamaan sieltä esiin. (Joskus toki jään opiskelun takia ylikierroksille…)

  2. Olen opiskelijana ”penkoja” ja erittäin perusteellinen eli tarvitsen hirveästi faktoja ennen kuin ymmärrän asian kunnolla ja tarvitsen aina perustelut sille, miksi joku asia menee siten kuin sen sanotaan menevän. Verkkokurssi rakentuu tyyliini sopivasti. Pystyn katsomaan saman asian videolta ja lukemaan materiaaleista sekä vielä testaamaan sen oppimiskysymyksillä. Jos vielä olen epävarma, voin palata asiaan uudestaan.

  3. Tarvitsen useasti täsmätietoa jostakin tietystä asiasta. Verkkokurssilla on kätevää, kun siellä pystyy keskittymään juuri niihin asioihin, joista on lähtenyt hakemaan tietoa.

  4. Verkkokurssi sopii nopealle ja kärsimättömälle ihmiselle. Asiat on yleensä palasteltu verkkokurssilla loogisiin osiin ja ne pystyy ottamaan pala kerrallaan haltuun. Jos opiskelee uutta asiaa pelkästään yksinään esimerkiksi lukemalla, asia ei hahmotu niin nopeasti. Toiminkin mieluiten siten, että opiskelen asian ensin tiiviillä koulutuksella ja sitten lähden syventämään osaamistani esimerkiksi laeilla, hallituksen esityksillä, kirjoilla ja keskusteluilla. Vasta sen jälkeen teen uuden asian käytännössä.

  5. Etäkoulutukset on monesti kiireiseen elämänrytmiin sopivin koulutusmuoto. Verkkokursseja voi tehdä vaikka junassa tai kahvilassa palaveria odotellessa. Eri paikoissa opiskelu myös kasvattaa keskittymiskykyä.”

Koronan myötä meidänkin piti alkaa miettimään koulutuksiamme uudelleen. Vaikka meillä onkin pitkä perinne webinaarien järjestämisessä, tarvitaan muitakin vaihtoehtoja rinnalle. On eri tavoin oppivia ja ajattelevia ihmisiä. Joillekin sopii tehokas webinaari ja toiselle siinä puolestaan ei ole riittävää ihmiskontaktia tai keskustelua. Maaliskuussa ensimmäisen hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen kaikki tilauskoulutuksemme ja lähipäivämme peruuntuivat tai siirtyivät. Tätä tunnetta on moni koulutusalalla tai tapahtumatuotannon alalla kuvannut samoin. Sähköposti täyttyi peruutus/siirtoviesteistä kahden päivän aikana ja ei pysty edes sanoin kuvaamaan sitä epätoivon tunnetta, kun tajuaa työnsä valuvan hukkaan. Hetken aikaa tuntui, että siinä meni koko yritys, mutta hetken panikoinnin jälkeen päätimme toimia ja kokeilla elvyttää verkkokursseja uudelleen.

Olemme kehittäneet ja kehittämässä tyypillisimmistä lähikoulutuksena / tilauskoulutuksena toteutuneista koulutuksistamme verkkokursseja. Me päätimme uskoa, että verkkokurssit tekevät myös meidän alallamme uuden tulemisen. Tavataan toisiamme etänä ja pohditaan pitkäjänteisemmin yhdessä meitä kiinnostavia asioita. Mikä sen hedelmällisempi tapa opiskella ja pysähtyä hetkeksi. Pohdimme, mikä asia voi taipua verkkokurssiksi ja Hallintoakatemialle oli luonnollisinta lähteä liikkeelle hallinnosta, mutta muutakin on vielä luvassa. Meitä kiinnostaa myös teidän mielipiteene siitä, mitä te haluaisitte opiskella verkkokurssina?

Tuuli Tarukannel

Laita tänne vinkkisi. Arvomme vinkin antaneiden kesken Hallinnon palkintoja.

Tutustu koko ajan kasvavaan verkkokurssitarjontaamme täällä.     

 

LUE MYÖS