Viimeinen katsaus kuntien vuoteen 2017

Vaikka olemme eläneetkin jo jonkin aikaa vuotta 2018, otetaan tiivis katsaus viime vuoden keskusteluihin. Vuosi oli koulutuskentällä sikäli poikkeuksellinen, että toukokuusta lokakuuhun suurin osa koulutuksista oli uusien luottamushenkilöiden koulutuksia. Näissä koulutuksissa törmäsimme moniin kiinnostaviin keskusteluihin. Mikä isossa osassa kuntia herätti keskustelua viime vuonna? Esimerkiksi seuraavat aiheet:

Monessa kunnassa keskustelua herätti valtuustokauden muutos. Uudet luottamushenkilöt aloittivat uuden kuntalain mukaisesti ensimmäistä kertaa kesäkuussa ja siitä johtuvat käytännön ongelmat herättivät keskustelua monessa kunnassa. Kausi tuntui käynnistyvän hitaasti, kun lähdettiin liikkeelle heti lomista. Lisäksi syksyllä oli heti monia isoja asioita päätettävänä ja moni hyppäsi kylmiltään talousarviotyöhön. Toisaalta moni näki tämän myös hyvänä. Päästiin lomailun jälkeen heti oikeisiin töihin.

Uudet hallintosäännöt herättivät myös keskusteluja – keväällä kunnat uusivat hallintosääntöjään valmiiksi uusia valtuustokausia varten ja uudet valtuutetut pääsivät soveltamaan uusia hallintosääntöjä heti kesäkuusta alkaen.

Strategiatyöstä kävimme myös useita keskusteluja. Monessa kunnassa pohdittiin, miten uudesta kuntastrategiasta saisi oikeasti kuntalaisten strategian ja miten kuntalaiset saisi mukaan laatimaan strategiaa. Moni kunta onkin lähtenyt uudenlaiseen ajatteluun ja kuntalaiset myöskin ovat lähteneet paikoin hyvällä innolla mukaan. Ilo huomata, että monia kuntalaisia kiinnostaa oman elinympäristönsä kehittäminen. Keskustelua käytiin monista melko samantyyppisistä asioista: miten säilytetään palvelut lähellä jatkossakin, miten motivoida kuntatyöntekijöitä, miten parantaa yhteistyökulttuuria, mutta keskeisimpänä teemana elinvoimaisuuden kehittäminen, säilyttäminen ja merkitys.

Kittilä-tapaus oli monessa keskustelussa myös esillä. Keskustelu toimi aasinsiltana virkavastuun korostumiseen, luottamushenkilötyön vastuullisuuteen ja hyvän hallinnon ja päätöksentekokulttuurin merkitykseen. Hyvä hallinto näkyy päätöksenteossa niin monella tasolla, että sen merkitystä ei voi turhaan korostaa. Eiköhän Suomi silti yhä vuonna 2017 ole ollut yksi hyvän hallinnon mallimaita.  

Loppuvuodesta kuntakentän keskusteluissa nousi yhä useammin ja useammin esiin myös sote-kiinteistöjen kohtalo. Kunnat alkoivat saada myöskin tarjouksia kiinteistöistään. Moni kunta pohti ja teki myös päätöksiä sote-kiinteistöjen myynnistä.

Monia isoja, koko kuntakenttää syvälle koskettavia asioita oli meneillään viime vuonna. Esimerkiksi valmistautuminen maakuntauudistukseen on ollut käynnissä. Moni kommentoi aihetta niin, että useassa maakunnassa valmistelussa ollaan jo hyvin paljon pidemmällä kuin lainsäädäntötyössä. Jotkut maakunnat laativat jopa strategioitansakin. Asiassa mentiin välillä eteenpäin ja välillä taakse. Vuosi 2017 ei tuonut vielä lopullista selvyyttä asiaan, mutta hienoa oli havaita se, että käytännön toimijat tarttuivat toimeen ja lähtivät hienosti valmistelu- ja suunnittelutyöhön.

Vuosi 2017 oli jälleen kuntamaailmassa muutosten vuosi. Keskusteluissa korostuivat tulevaisuuden kunnan pohdinnat ja suunnittelu. Elämme kiinnostavia kuntavuosia. Ilo saada olla niissä mukana!

 

LUE MYÖS