Voiko hyväksi kokouksen puheenjohtajaksi oppia?

Sujuva kokouksen puheenjohtaminen on eräänlainen taiteenmuoto. Harvoin silti jäämme ihailemaan osaavaa puheenjohtajaa työssään. Mutta kaikki huomaavat, kun puheenjohtaja epäröi, ei keskity kunnolla tai rikkoo hyviä kokouskäytänteitä. Moni kauttaan aloitteleva kunnanhallituksen, valtuuston tai lautakunnan puheenjohtaja mietti varmasti miten voisi kehittyä kokouksen johtamisessa.

Lähtökohta on tietenkin hallita perusteet: kuntalaki, hallintolaki ja kunnan hallintosääntö on oltava puheenjohtajalla hallussa. Äänestyskäytännöt ja erilaiset puheenvuorotyypit kannattaa kerrata kun aloittaa uutta pestiä puheenjohtajana.

Kokouksen esittelijä ja sihteeri ovat puheenjohtajan parhaat ystävät. Kun kokouksessa läsnä olevat viranhaltijat ovat selvillä hallinnon kiemuroista, luottamushenkilön on helppo luottaa, että asiat tuodaan kokoukseen hyvin valmisteltuina ja että yllättävissä tilanteissa tukea saa vieressä istuvalta viranhaltijalta.

Parhaassa tapauksessa puheenjohtaja voi valmistautua kokoukseen yhdessä esittelijän kanssa. Varsinkin jos tiedossa on tiukkoja äänestyksiä tai useita kannatettuja muutosesityksiä on hyvä miettiä etukäteen lakikirjan ja oman hallintosäännön kanssa miten kimuranteissa tilanteissa toimitaan. Valmistelijalta voi muuten myös pyytää erillistä puheenjohtajan esityslistaa, johon on merkitty vuorosanat valmiiksi jos ei esimerkiksi muista mitkä ovat toimielimen kriteerit laillisuudelle ja päätösvaltaisuudelle. 

Harjoitus tekee mestarin – tässäkin. Jos takana ei ole juurikaan puheenjohtamiskokemusta, voi puheenjohtamista harjoitella vaikka “näyttelemällä” kotona kokousta käyttämällä käsikirjoituksena vanhaa kokouspöytäkirjaa. 

Vaikka kaikki teoria olisikin hallussa ja kokoukseen valmistauduttu huolella, aina voi tapahtua yllätyksiä. Puheenjohtajan taidot testataankin siinä, miten rauhallisena ja tasapuolisena pysyy kun tapahtuu jotain odottamatonta. 

Pelisilmää on vaikea opettaa. Milloin kannattaa kokouksen sujuvuuden nimissä antaa keskustelun jatkua ohi aiheen ja milloin on pidettävä tiukasti kiinni puheenvuorojen aikarajoista ja käsiteltävänä olevan asian raameista? “Kokoussilmän” kehittymiseen ei välttämättä aina riitä aika – siihen tarvitaan myös vilpitön halu kehittää omaa osaamistaan.

Mikä on sinun niksisi tai kirjoittamaton sääntösi sujuvaan kokouksen puheenjohtamiseen?

LUE MYÖS