Voivatko kuntien työntekijät huonosti?

Onneksi mikään ei ole mustavalkoista. Suurin osa kuntien työntekijöistä näyttää tilastojen perusteella voivat hyvin. Suurin osa asioista sujuu ja etenee omalla painollaan ja hyvä niin 🙂

Perimmäinen syy aikanaan siihen, että uskalsin toteuttaa pitkäaikasen haaveni ja alkaa yrittäjäksi olivat huonot kokemukseni työskentelystä kunnassa. Etsin pitkään vikaa itsestäni ja vielä toisinaankin mietin, että jos sittenkin aiheutin kaiken jotenkin itse. Vaikean tästä kysymyksestä tekee se, että yhä edelleen hallinto ja kunnat ovat parasta, mitä tiedän. Haluaisin, että hyvällä hallinnolla pystytään ratkaisemaan kaikki ongelmat. Sen lisäksi haluaisin uskoa, että kunnissa toimitaan hyvän hallinnon mukaisesti. Kuitenkin näitä juttuja lukiessa pystyn samaistumaan näihin ongelmiin ja työoloihin. Ehkä voin lopettaa vikojen etsimisen itsestäni ja ehkä jokainen, joka etsii itsestään vikaa, voi tehdä saman. Se on paras askel muutokseen ja parempaan hallintoon.

Kuntien työntekijöiden pahoinvoinnista on taas ollut tämän artikkelin pohjalta paljon keskustelua eri medioissa:

http://www.hs.fi/teknologia/art-2000005173281.html

Helsinginsanomien mukaan maailman terveysjärjestö WHO ja Suomessa muun muassa Työterveyslaitos sekä lukuisat yliopistot ovat tutkineet työtä ja ehdottaneet parannuksia.

Mitä nämä taikakeinot ovat?

Mahdollisuus vaikuttaa työhön itse. Mahdollisuus kehittyä työssä ja kouluttautua. Mahdollisuus päättää työajoista itse. Psykologisesti turvallinen työympäristö, jossa ei kiusata eikä panetella, vaan kannustetaan ja rohkaistaan. Esimiehen aito tuki ja hyvä johtaminen. Ennakoiva terveydenhuolto ja elämäntapavalmennus.

Ei kuulosta hankalalta eikä edes kalliilta tai aikaavievältä. Mielestäni se, mihin pitäisi ensimmäisenä pystyä kiinnittämään huomiota kunnan hallinto- ja sihteerityössä on jatkuvat lainsäädännöstä, hallintosäännöstä tai muualta tulevat tiukat määräajat. Eräs kunnan työntekijä kutsui sitä juuri pääsiäisen aikaan ”jatkuvaksi listahelvetiksi”. Jos listojen, pöytäkirjojen, valmistelun ym teko on resurssoitu heikosti tai jopa olemattomasti, mitään ei ehdi tekemään kunnolla ja työhön vaikuttamisen, työaikojen, stressin ja virheiden jatkuva kierre on valmis.

Jos saisin muuttaa vain yhden asian, niin ensimmäisenä muuttaisin yhteisvastuun kulttuurin. Se, että meiltä lähtee hyvää materiaalia, oikeaan aikaan ja oikeille henkilöille oikeassa muodossa pitäisi olla koko organisaation yhteinen tavoite. Silloin yksi tai kaksi henkilöä ei joutuisi viikoittain tai päivittäin vastaamaan useasta määräajasta, vaan vastuuta ja stressiä pystyisi jakamaan. Ehkä jopa keskittymäänkin johonkin. Kyse ei ole siitä, etteikö työpaikalla kuuluisi tehdä työtä. Kyllä työtä pitää tehdä ja mielellään paljon, mutta ei siten, että joutuu jatkuvasti pelätä seuraavaa määräaikaa tai pakkoa.

LUE MYÖS